Selenium concentration of Finnish foods: Effects of reducing the amount of selenate in fertilizers - Ekholm, Päivi; Ylinen, Maija; Koivistoinen, Pekka; Varo, Pertti (Agricultural Research Centre of Finland, 1995)
Seleenilannoituskäytäntöä muutettiin siten, että vuodesta 1991 alkaen kaikissa moniravinnelannoitteissa on ollut yhtä paljon natriumselenaattia (Se 6 mg kg-1 lannoitetta) aikaisemmin käytetyn kahden seleenilisäyksen sijasta. Toimenpiteellä haluttiin ennen kaikkea estää eläinten rehuissa esiintyneitä suuria seleenipitoisuuksia, joita oli havaittu eräissä yksittäistapauksissa. Kaikkien seurattujen elintarvikkeiden seleenipitoisuudet olivat laskeneet lannoituskäytännön muutoksen vuoksi. Kevätviljojen seleenipitoisuudet olivat laskeneet eniten (yli 60 %), koska vuosina 1985-1990 lannoitteissa käytetty seleenitaso 16 mg kg-1 oli tarkoitettu viljanviljelyyn. Muiden elintarvikkeiden seleenipitoisuudet olivat laskeneet vähemmän kuin kevätviljojen. Lihan seleenipitoisuus oli laskenut n. 30 %, maidon ja juuston yli 30 %. Muutos on ollut pienin naudan ja sian maksan kohdalla (10-20 %). Elintarvikkeiden seleenipitoisuuksien lasku oli vaikuttanut myös suomalaisten keskimääräiseen päivittäiseen seleenin saantiin Suomessa. Vuonna 1994 seleenin saanti oli 10 MJ:n energiatasolla 0,08 mg d-1. Seleenin saantimme vastasi hyvin kansainvälisiä suosituksia ja oli riittävä ja turvallinen.

The original two supplementation levels of selenium in multinutrient fertilizers (Se 16 and 6 mg kg-1 fertilizer as sodium selenate; started in 1985) were reduced to one (6 mg kg-1 fertilizer) in 1991. The 16 mg supplementation level was intended for use in cereal production. Due to the lowering of the level of Se application, the Se content of spring cereals (spring wheat, oats and barley) has decreased more than that of any other food in the monitoring programme. The present level, 0.1 mg kg-1 for cereal grains, is about 40% of the concentrations common in 1990. The Se concentrations have decreased less in other foods than in cereals. The present Se concentrations in milk products, meat and liver are about 70, 60 and 50%, respectively, of the concentrations in 1990. The average daily human Se intake was 0.08 mg day-1 at an energy level of 10 MJ in 1994. Animal protein is the main source of Se. About 40% of the intake comes from meat, 24% from dairy products and eggs, and 11 % from fish.
Keywords: Re; seleeni; elintarvikkeet; cereals; meat; milk; cheese; eggs; intake