Vasikoiden pidempi vierihoito maidontuotannossa : Opas tuottajalle - Mughal, Mikaela; Lindeberg, Heli; Hokkanen, Ann-Helena; Krawczel, Peter; Pitkäranta, Jouni; Posio, Marjo; Pastell, Matti; Frondelius, Lilli; Stygar, Anna (Luonnonvarakeskus, 2024)
Vasikoiden pidempi vierihoito on yleistynyt lypsykarjatiloilla viime vuosina. Vasikoiden ja lehmien kontakti on tiloilla järjestetty monilla eri tavoilla, ja jokaisella tilalla on valittava vaihtoehdoista olosuhteisiin parhaiten sopivat ratkaisut. Tämän oppaan tavoite on toimia alkupakettina vierihoitoon siirtymistä harkitsevalle maidontuottajalle esittelemällä joitakin menetelmiä ja vierihoidon onnistumisen kannalta huomionarvioisia asioita. Lisäksi käsitellään eläimille koituvia hyvinvointietuja ja haasteita. Opas etenee vierihoidon erilaisten muotojen ja vasikan alkuhoidon esittelystä positiivisten kehitysvaikutusten ja terveyshaasteiden kautta kohti vieroitusta ja erotusta. Haastaville osa-alueille kuten imettävän lehmän lypsyn onnistumiselle sekä vieroitukseen ja erotuksen liittyvän stressin vähentämiselle on omistettu omat lukunsa. Vastasyntyneen ensimmäiset päivät emän tai imettäjän kanssa, ternimaidon saanti ja alkuhoidon onnistuminen ovat tärkeitä, jotta vasikka saa hyvät eväät elämäänsä. Vierihoidossa riittävän tilan, kuivituksen ja hygienian merkitys on suuri tautipaineen pitämisessä matalana ja siten eläinten terveyden ylläpitämisessä. Vierihoitoon siirryttäessä vasikoiden hoitotyö muuttuu ja todennäköisesti kevenee, mutta eläinten tarkkailuun on käytettävä riittävästi aikaa, jotta voidaan havaita vaarapaikat. Oppaan lopussa käsitellään imettämisen vaikutusta maitotuotokselle, erilaisia navetta- ja karsinaratkaisuja vierihoidon järjestämiseksi sekä esitellään CowCalfSolutions -hankkeessa kehitetty taloustyökalu vierihoidon hyötyjen ja kustannusten arviointiin.
Keywords: lypsykarja; maidontuotanto; vasikat; imettäjälehmät; nautakarjatalous; rakentaminen