Luomutuotanto Suomessa 2010 - luomuviljelijöiden tulevaisuuden näkemyksiä - Kröger, Laura (MTT, 2001)
Luomuviljelijöiden näkemysten mukaan luomutuotannon tulevaisuuteen vaikuttaa merkittävimmin kolme tekijää. Ensinnäkin, mitä tapahtuu EU:n Agenda 2000 -kauden jälkeen. Toi-seksi tekijäksi nousivat kauppa ja jalostus, joiden vahvistuminen on luomuviljelijöiden mukaan edellytyksenä kysynnän kasvulle. Kolmanneksi nousi luomuelintarvikkeiden turvallisuus verrattuna tavanomaisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin. MTT taloustutkimus (MTTL) on tutkinut luomuviljelijöiden näkemyksiä luomutuotannon todennäköisestä ja toivottavasta tulevaisuudesta Suomessa. Luomuviljelijöiden näkemysten mukaan luomutuotannon suurin ongelma on sen heikko kannattavuus, mikä johtuu lähinnä korkeista tuotantokustannuksista ja välikäsille jäävistä osuuksista. Kannattavuuteen vaikuttaa merkittävästi myös tukitaso, sillä luomuviljely on Suomessa vahvasti tukiriippuvaista. Tämä tuo mukanaan myös epävarmuutta, sillä vielä ei tiedetä, mitä seuraa Agenda 2000 -kauden jälkeen. Toisaalta luomuviljelijät toivovat, että tulevaisuudessa luomutuotanto olisi kannattavaa ilman merkittävää tukiriippuvuutta. Luomuviljelijöiden näkemyksissä kysynnän todennäköiseen ja toivottavaan kehitykseen vaikuttavien tekijöiden välillä on yksi selkeä eroavuus. Luomuviljelijöiden näkemysten mukaan todennäköiseen kehitykseen vaikuttavat merkittävimmin taloudelliset tekijät. Mikäli Suomen taloudellinen kasvu jatkuu ja kuluttajien käytettävissä olevat tulot nousevat kasvun myötä, niin luomutuotannon kysyntäkin kasvaa, mikä puolestaan nostaa tarjonnan määrää. Toivottavaa kehitystä kuvaavissa näkemyksissä puolestaan merkittävimmäksi tekijäksi nousivat kaupan ja jalostuksen roolit. Luomuviljelijät toivovat niiltä voimakkaampaa panostusta luomuun, sillä heidän mukaan saatavuuden paraneminen, jalostusasteen nousu ja sen myötä valikoimien kehittyminen ovat edellytyksenä luomutuotteiden markkinaosuuden kasvulle. Kysynnän kasvu luonnollisesti lisäisi myös tarjontaa. Luomuviljelijät arvioivat, että kuluttajien huoli elintarvikkeiden turvallisuudesta kasvaa. Luomuviljelijöiden näkemysten mukaan geenimuunnellut tuotteet, elintarvikkeiden säteilytys, torjunta-ainejäämät, eläintaudit ja elintarviketurvallisuuden yleinen heikkeneminen lisäävät turvallisen ruuan kysyntää. Saman suuntaisesti vaikuttaa myös elintarvikemarkkinoiden globalisoitumisen aiheuttama ruuan alkuperästä saatavan tiedon hämärtyminen. Voidaankin sanoa, että mitä riskialttiimmaksi kuluttajat kokevat tavanomaisesti tuotetut elintarvikkeet, sitä houkuttelevimmiksi luomutuotteet muuttuvat. Kuluttajat haluavat siis turvallista ja terveellistä ruokaa, ja luomuviljelijöiden mukaan luomutuotteet ovat vastaus tähän kysyntään. Luomuviljelijät pitävät luomutuotantoa tavanomaista tuotantoa ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona, mikä osaltaan lisää sen kysyntää. Luomuviljelijöiden näkemysten mukaan luomutuotteiden markkinaosuuden kehittymiseen tulevaisuudessa vaikuttavat merkittävästi myös kuluttajien arvojen ja sitä kautta kulutustottumusten muutokset.

The purpose of this study is to examine the views of organic farmers on the future of organic farming as well as their views on the factors influencing the future of organic farming in Finland. Based on the acquired information future scenarios are then built. The theoretical background of this study is based on the foundations of futures studies, and the method used is a scenario analysis, which belongs to the methodology of futures studies. Organic farming was analysed in three steps: First the present state of the organic farming was examined, then a description of the paths from history to the present was given, and last but not least the paths from present to future were built. This three-step-approach is typical for scenario analysis. The material for this study was collected by mail questionnaire, which was sent to a random sample of organic farmers in Finland. The collected material for demand, supply, production and preferences was analysed by factor analysis, regarding both probable and desirable futures. The thereby acquired factors represent the elements that influence the future of organic farming. Scenarios are then built with the help of a method called futures tables. In those tables the factors name the rows, and the future images the columns. All alternatives for realisation are then put into the table and the variance explained of each corresponding factor represents the amount of influence that this element has on the development of the future of organic farming. The futures tables present organic farmers views on a probable and desirable future regarding demand, supply, production and preferences. With the information of these tables three scenarios on the state of organic farming in Finland in 2010 were built. The first scenario was named Organic-Finland , it presents the most desirable future. The second scenario, which corresponds to the farmers views of the probable future, was named Business-as-usual and Techno-Finland then represents the worst case scenario. According to the opinions of those who answered the questionnaires, there are three factors that have the most influence on the future of organic farming. The most important element is, because organic farming in Finland is heavily dependent on agro-environmental policy, what will follow Agenda 2000. Another significant element is the role of the trade and processing industry. To promote the increase of demand it is inevitable to strengthen this aforementioned role. The third important element is the question of food safety. The more the consumer is aware of certain risks involved in the consumption of normally produced foodstuff, the more tempting he will find organically produced food.
Pro gradu -työ: Helsingin yliopiston Taloustieteen laitokselta, 2001. Tutkimuksen oli ohjannut professori Markku Ollikainen.
Keywords: Ma; tulevaisuuden tutkimukset; skenaariomenetelmä; luonnonmukainen viljely; organic farming; futures studies; scenario analysis