Mätäjoen sähkökoekalastus syyskuussa 2015 - Saura, Ari (Luonnonvarakeskus (Luke), 2016)
Toukokuussa 2013 pääsi Helsingin Pitäjänmäessä virtaavaan Mätäjokeen Teknoksen maalitehtaalta Shellsol A 100liuotinta. Päästö aiheutti kalakuoleman päästöputken alapuolisessa joenosassa. 31.5.2013 Mätäjoella tehtiin sähkökoekalastuksia,joiden tulokset on raportoitu (Saura 2013a). Syk- syllä 2013 Teknos Oy tilasi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta uuden sähkökoekalastuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää kalaston tila noin 4 kuukautta päästön jälkeen ja verrata tuloksia keväällä tehtyjen sähkökoekalastusten tuloksiin (Saura 2013b). Joen alaosaan valmistui syksyllä 2013 tekokoski, joka korvasi osittaisena nousuesteenä toimineen vedenottopadon ja mahdollisti kalojen vapaan nousun merestä Mätäjokeen. Keväällä 2014 Mätäjokeen istutettiin mätirasioissa taimenen mätiä. Syksyllä 2014 tehdyssä sähkökalastuksessa havaittiin, että joessa oli runsaasti 0+ ikäisiä taimenen poikasia. Vuoden 2014 tulokset löytyvät julkaisusta Mätäjoen sähkökoekalastukset syyskuussa 2014 (Saura 2015). Keväällä 2015 Mätäjokeen tehtiin uusia mätirasiaistutuksia ja syksyllä 2015 säh- kökoekalastusseurantaa jatkettiin Teknoksen tilauksesta. Tässä raportissa on esitetty 17.9.2015 teh- tyjen sähkökoekalastusten tulokset. Syksyn 2015 koekalastukset tehtiin samoilla viidellä koealalla kuin vuonna 2014. Näiden lisäksi kalastettiin yksi koeala (koeala 6) Strömbergin putouksen yläpuolelta. Päästöalueelta saatiin yhteen- sä 151 taimeneta, joista suurin osa oli keväällä 2014 tehdystä onnistuneesta mätirasiaistutuksesta peräisin olevia kaksikesäisiä (1+) poikasia. Kevään 2015 mätirasiaistutuksista peräisin olevia yksikesäi- siä (0+) poikasia saatiin 23 yksilöä. Lisäksi saatiin 15 yksilöä joessa sukukypsäksi varttuneita emo- taimenia, joista suurin painoi 615 g ja oli 38,5 sentin mittainen. Muita lajeja päästöalueen koealoilla olivat kivennuoliainen (43 kpl) sekä kolmipiikki (10 kpl), ahven (5 kpl), hauki (8 kpl), salakka (5 kpl) ja särki (2 kpl), jotka ovat meressä yleisenä esiintyviä kevätkutuisia lajeja ja nousevat keväällä Mätäjo- keen. Kaikki havaitut kalalajit olivat runsastuneet tai pysyneet ennallaan verrattuna aikaisempiin koekalastuksiin. Syksyllä 2015 tehdyssä kuduntarkkailussa Mätäjoen alaosassa nähtiin muutamia paikallisia emo- taimenia kudulla sinne tehdyillä uusilla kutusoraikoilla, mutta merestä nousseista emokalista ei saatu havaintoja (Lindblat, suul.).
Keywords: liuotinpäästö; Teknos; Mätäjoki; kalakuolemat; taimen; liuottimet; päästöt