Metsäsektorin suhdannetiedote 2022 - (:unkn) unknown (Luonnonvarakeskus (Luke), 2022)
Metsäteollisuuden näkymät ovat hyvät – talouskehitys ja kustannusten nousu luovat epävarmuutta Useiden metsäteollisuustuotteiden tuotanto- ja vientimäärät lisääntyvät, vientihinnat nousevat reippaasti ja teollisuuspuun hyvä kysyntä nostaa kantohintoja tänä vuonna. Alkuvuoden työmarkkinataistelut alentavat paino- ja kirjoituspaperin sekä sellun tuotanto- ja vientimääriä. Ukrainan tilanteen kehittyminen, inflaation kiihtyminen, energian saatavuus ja rahapolitiikan kiristyminen tuovat epävarmuutta loppuvuoden talouskehitykseen ja metsäteollisuustuotteiden kysynnän jatkumiseen. Sahatavaran hinta säilyy korkeana Suomen sahatavaran viennin ja tuotannon ennustetaan kasvavan kuluvana vuonna viime vuodesta vientimarkkinoiden hyvän kysynnän ja sahainvestointien ansiosta. Sahatavaran vientihinnan ennustetaan nousevan lähikuukausina, mutta kääntyvän loppuvuodesta laskuun rakentamisen näkymien synkentyessä Euroopassa. Koko vuoden 2022 osalta sahatavaran keskimääräisen vientihinnan ennakoidaan säilyvän viime vuo-den tasolla. Suomen vanerin tuotannon ja viennin ennustetaan kasvavan tänä vuonna neljä prosenttia ja keskimääräisen vientihinnan nousevan 11 prosenttia viime vuodesta. Alkuvuoden työmarkkinataistelu supistaa paperin ja sellun tuotanto- ja vientimääriä tänä vuonna Viime vuoden tuotantokapasiteetin lisäykset sekä vallitseva hyvä kysyntä lisäävät kartongin tuotanto- ja vientimääriä kolme prosenttia tänä vuonna. Kartonkien keskimääräisen vientihinnan arvioidaan nousevan 11 prosenttia viime vuodesta. Paperimarkkinoita ovat alkuvuoden aikana sekoittaneet Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Paperiliiton ja UPM:n väliset Suomen tehtaita koskeneet työmarkkinataistelut sekä korkeaksi nousseet tuotantokustannukset. Vaikka tuotanto ja vienti normalisoituvat loppuvuoden aikana, paperin tuotanto- ja vientimäärät alenevat yli 20 prosenttia viime vuodesta. Paperin keskimääräisen vientihinnan ennakoidaan nousevan yli 30 prosenttia. Alkuvuoden työmarkkinataistelut Suomessa vaikuttavat myös sellun tuotanto- ja vientimääriin, joiden molempien arvioidaan supistuvan kuluvana vuonna viime vuodesta. Suomen keskimääräinen sellun vientihinta nousee kahdeksan prosenttia viime vuodesta. Puumarkkinoilla sopeudutaan uuteen kysyntätilanteeseen Vuonna 2022 teollisuuspuun hakkuut vähenevät viime vuoden huipputasolta neljä prosenttia 63 miljoonaan kuutiometriin. Maltillisen alkuvuo-den vuoksi tukkipuun hakkuut vähenevät tänä vuonna yhdeksän prosenttia hieman yli 26 miljoonaan kuutiometriin. Tänä vuonna raakapuun tuonti Suomeen vähenee yli 60 prosenttia 4,5 miljoonaan kuutiometriin. Sellun, kartongin ja paperin kysyntä on korkealla, ja tuontipuuta pyritään tulevaisuudessa korvaamaan kuitupuun kotimaan hakkuita kasvattamalla. Alkuvuonna runsaslumisen talven hyvät puunkorjuuolosuhteet ja kotimaan työmarkkinataistelut kasvattivat teollisuuden puuvarastoja, joten kuitupuun hakkuut säilyvät viime vuoden tasolla 37 miljoonassa kuutiometrissä. Sahatavaran vientihintojen ja tuotannon pysyminen korkealla nostavat havutukkien kantohintoja 5–8 prosenttia kuluvana vuonna. Kuitupuiden kantohintojen ennustetaan nousevan 4–7 prosenttia. Suoraan energiaksi käytetyn hakkeen, polttopuun sekä myös energiajakeita sisältävän teollisuuspuun tuonnin keskeytyminen Venäjältä nostavat kotimaisen energiapuun kysyntää ja hintaa. Metsähakkeen keskimääräisen laitoshinnan ennakoidaan nousevan jopa 20–30 prosenttia tänä vuonna. Alueellisten vaihteluiden odotetaan olevan suuria.
Keywords: sahatavara; vaneri; paperi; sellu; kartonki; kantohinnat; hakkuut; puun tuonti; metsäenergia