Torjunta-aineiden adsorptio- ja desorptiomääritykset - Rämö, Sari (MTT, 2008)
Metributsiini, linuroni ja fluatsinami ovat perunanviljelyssä yleisesti käytettyjä kasvinsuojeluaineita. Niiden sitoutumisesta eri maalajeihin on julkaistu tutkimustuloksia eri puolilla maailmaa, mutta sitoutumista suomalaisiin perunanviljelysmaihin ei ole tutkittu aikaisemmin. Fluatsinamin sitoutumisesta on saatavilla vain pari julkaisua. Lammin ja Lopen tutkimuskentillä selvitettiin toistuvan torjunta-aineen käytön aiheuttamia ympäristöriskejä. Kenttien pellot ovat tyypillisiä suomalaisia perunamaita, mutta keskenään kuitenkin erilaisia muun muassa orgaanisen aineksen suhteen. Torjunta-aineiden sitoutumisen eli adsorption selvittämiseksi muokkauskerroksesta otettiin maanäytteet laboratoriokokeita varten. Näytteet olivat alueilta, joita ei ollut käsitelty torjunta-aineilla. Metributsiinin adsorptiokokeet tehtiin kolmella eri pitoisuudella yllä mainittuihin maihin. Adsorptiokokeiden jälkeen selvitettiin yhdisteen vapautumista maasta niin sanotuilla desorptiokokeilla. Fluatsinamin ja linuronin sitoutumisen selvittämiseksi suoritettiin muutamia esikokeita. Fluatsinamin varsinaisista adsorptiokokeista luovuttiin, koska yhdiste hajosi testiliuoksessaan. Linuronin testeistä luovuttiin kustannussyistä. Sitoutumisen voimakkuus ilmaistaan yleisimmin Freundlichin adsorptioisotermillä, KF. Mitä suurempi KF-arvo, sitä voimakkaampaa sitoutuminen on. KF-arvojen perusteella metributsiini on erittäin kulkeutuva yhdiste molemmissa tutkituissa maissa. Metributsiini sitoutui hieman voimakkaammin Lopen kuin Lammin maahan. Desorptiokokeiden perusteella sitoutuminen ei ollut kovinkaan pysyvää. Varsinaisia KF-arvoja ei saatu määritettyä linuronille ja fluatsinamille. Esikokeissa todettiin kuitenkin, että fluatsinami sitoutui voimakkaasti Lammin maahan ja että linuroni sitoutui hieman voimakkaammin kuin metributsiini tutkittuihin maihin.

Several articles have been published from around the globe on adsorption of metribuzin and linuron in different soil types, but their adsorption has not been previously researched in soils of Finnish potato fields. Only two published articles were found on adsorption of fluazinam. Soil samples for laboratory tests were collected from potato fields in Lammi and Loppi. The sampling areas had not been previously treated with pesticides. The adsorption of metribuzin was analysed in the two soils at three concentrations. The desorption tests were run after the adsorption tests. Some preliminary tests were done for adsorption of fluazinam and linuron. The adsorption tests for fluazinam were discontinued because the compound was very unstable in its test solution. The adsorption tests for linuron were also stopped due to funding limitations. The strength of adsorption is usually described using the Freundlich adsorption coefficient, KF: the higher the KF-value, the stronger the adsorption. Metribuzin was very mobile in both soils. The adsorption of metribuzin was slightly stronger in the Loppi soil than in that of Lammi. The adsorption was reversible according the desorption tests. KF-values could not be determined for fluazinam and linuron. However, preliminary tests showed that fluazinam adsorbed quite strongly in the Lammi soil and adsorption of linuron was slightly stronger than that of metribuzin in both soils.
Keywords: Ys; torjunta-aineet; peruna; adsorptio; desorptio; metributsiini; linuroni; fluatsinami; Freundlichin adsorptioisotermi; maalajit; adsorption; desorption; soil type; metribuzin; linuron; fluazinam; Freundlich adsorption isotherm