Tummarusokin viljelykokeet - Galambosi, Bertalan; Tkachenko, Kirill; Demchenko, Dimitrij; Makarov, Demchenko; Shikov, Alexander (MTT, 2007)
Tummarusokki (Bidens tripartita) tunnetaan Suomessa luonnonkasvina ja rikkaruohona. Venäjällä se on kuitenkin käytössä oleva lääkekasvi. Rohdosvalmisteiden raaka-aineena käytetään kasvin maanpäällistä osaa, joka sisältää kymmenisen eri flavonoidia. Vuosina 2005 2006 toteutettiin tummarusokin peltoviljelykokeet, joissa kehitettiin lajin peltoviljelytekniikkaa. Taimien istuttaminen osoittautui varmaksi tavaksi perustaa tummarusokkikasvusto, ja kahdesta korjuusta saatiin tuoresatoa 2,5 4,0 kg/m². Sadonkorjuu onnistui koneellisesti hyvin. Siementen suorakylvö sen sijaan tuotti ongelmia, sillä lajin siemenessä on koukkuja, jotka estivät siementen valumisen tasaisesti kylvölaitteessa. Niin kylvös jäi epätasaiseksi. Suorakylvöä onkin vielä kehitettävä, koska siten perustetusta kasvustosta saadun sadon lehti-varsisuhde oli parempi kuin taimista istutetun. Kokeissa tummarusokista saatu lehtisato oli hyvälaatuinen, ja lajin todettiin tuottavan Etelä-Suomessa hyvälaatuista siementä.
Keywords: tummarusokki; viljelytekniikka