Käytettyjen puutavara-autojen ja -nostureiden jälleenmyyntiarvo sekä ominaisuudet Euroopan eri osissa - Keränen, Sanna; Laitila, Juha; Malinen, Jukka (Luonnonvarakeskus, 2017)
Euroopassa pääosa puutavaran kaukokuljetuksesta tehdään erityisesti sitä käyttötarkoitusta varten suunnitelluilla ja rakennetuilla puutavara-autoilla ja perävaunuilla, joiden ominaisuudet vaihtelevat maittain ja alueittain. Vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi infrastruktuuri, pinnanmuodot, kuljetettavien puutavaralajien katkontapituudet ja kansalliset säädökset. Maakohtaista vaihtelua esiintyy etenkin puutavara-autojen ja perävaunujen enimmäismitoissa ja akselipainoissa, jotka vaikuttavat hyötykuorman kokoon. Autokuljetuksessa puutavaran kuormauksella ja purulla, niiden ajanmenekillä sekä toteutustavalla on suuri vaikutus kuljetuskustannuksiin. Puutavaran kuormaus voidaan jakaa kahteen päämenetelmään. Erilliskuormaukseen perustuvassa menetelmässä puutavaran kuormaus tehdään erillisellä koneella tai nosturilla. Selvästi yleisemmin käytetään autokohtaista puutavaranosturia, joka voidaan asentaa kiinteästi ajoneuvoon tai niin, että se voidaan irroittaa kuljetuksen ajaksi ja lisätä sillä tavoin autokuljetuksen hyötykuormaa. Autokohtaista puutavaranosturia käytettäessä kuljettaja sekä kuormaa puutavaran varastopaikalla että ajaa puutavara-autoa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää käytettyjen puutavara-autojen ja -nostureiden teknisten ominaisuuksien vaihtelua Euroopan eri osissa, sekä käyttöiän ja ajettujen kilometrien määrän vaikutusta myyntihintoihin. Aineistona olivat www.mascus.fi-vaihtokonesivustolta myynnissä olleet puutavara-autot ja puutavaranosturit. Myynti-ilmoitukset painottuivat puutavara-autojen osalta Suomeen, Ruotsiin, Saksaan ja Alankomaihin. Pääosa myytävänä olleista puutavara-autoista oli telivetoisia ja kolmiakselisia (6x4). Tutkimuksessa havaittiin puutavara-autojen hintapyyntöjen korreloivan vuosimallin suhteen selvästi enemmän kuin mittarilukeman suhteen. Puutavaranostureiden kohdalla suurin osa havainnoista tuli Suomesta, ja niiden osalta hintapyynnöt olivat selvästi riippuvaisia vuosimallista.
Keywords: puutavara-auto; puutavaranosturi; tavaralaji menetlmä; EKG