Agrokuidun tuotanto ja käyttö Suomessa : tutkimuksen loppuraportti. II osa : ruokohelven korjuu, varastointi ja mekaaninen esikäsittely sekä tuotantokustannukset ja saatavuus - Hemming, Mika; Maunu, Tarmo; Suokannas, Antti; Järvenpää, Markku; Pehkonen, Aarne (Maatalouden tutkimuskeskus, 1996)
"Agrokuidun tuotanto ja käyttö Suomessa" -tutkimushankkeen maatalousteknologisessa osatutkimuksessa selvitettiin heinäkasvien, etenkin ruokohelven, korjuuseen, varastointiin ja mekaaniseen jakeistamiseen soveltuvaa tekniikkaa. Perinteisten, jo vakiintuneiden, maataloudessa laajassa käytössä olevien korjuumenetelmien soveltuvuus kevätkorjuuseen oli keskeinen tutkimuskohde. Mekaanisen esikäsittelyn osalta kyseessä oli kehitystyö. Jakeistamisen vaikutukset kustannuksiin selvitettiin alustavassa laskelmassa. Tuotantokustannuslaskelmat kattoivat koko alkutuotannon nurmien perustamisesta tehtaan portille. Saatavuus selvitettiin laajalla viljelijöille lähetetyllä kyselyllä. Kivennäispitoisuudeltaan ja keittyvyydeltään kevätkorjattu ruokohelpi on kasvuston vanhetessa selvästi parempaa raaka-ainetta kuin syyskorjattu. Tehtyjen seosarkkien perusteella kevätkorjatusta kasvimateriaalista on poistettava lehdet, jotta saavutetaan koivusellusta tehtyjen arkkien ominaisuudet ilmanläpäisevyydessä ja suotautuvuudessa. Tehdyn tutkimuksen perusteella laadukkaan raaka-aineen tuottaminen teollisuuden tarpeisiin onnistuu nykyisin käytössä olevilla menetelmillä, mikäli niitä käytettäessä kiinnitetään huomiota kasvuston korjuukosteuteen ja varastointioloihin. Hyvissä olosuhteissa korjuutappiot jäävät 15 prosenttiin, mikä tarkoittaa noin 6 000 kg kuiva-ainesatoa hehtaarilta hyvästä kasvustosta. Paalattu materiaali on varastoitavissa noin 2 % tappioin laadultaan käyttökelpoisena yksinkertaisissa ja edullisissa, peitetyissä ulkoaumoissa. Taloudelliselta kannalta ruokohelven tuotanto on kilpailukykyinen vaihtoehto rehuohralle, mikäli ruokohelvestä saadaan noin 40 p/kg tehtaalle toimitettuna. Kyseinen hinta kattaa muuttuvat kustannukset, työkustannukset, koneiden kiinteät kustannukset ja kuljetuksen sekä osittain maapohjan tuottovaatimuksen. Tehdyn viljelijäkyselyn perusteella voidaan olettaa mahdollisten jalostuspaikkojen ympäriltä myös löytyvän riittävästi peltoalaa jatkuvan raaka-ainehuollon varmistamiseen. Tuotannon laajentumiselle käytännön mittakaavaan ei siten ole teknisiä tai taloudellisia esteitä maatalousteknologisesta näkökulmasta.

An agrotechnological investigation into a technique suitable for the harvesting, storage and mechanical division of grasses, reed canary grass (Phalaris arundinacea) in particular, was conducted as part of the research project 'Production and use of Agrofibres in Finland'. The investigation focused on the suitability of traditional, long established methods already widely used in agriculture for the spring harvest of grasses. The development of mechanical pretreatment was studied. A preliminary assessment was made of the contribution of plant division to costs. Production cost calculations covered all primary production from the establishing of leys to transport to the factory. Availability was studied through a detailed questionnaire sent to farmers. In terms of mineral content and cookability, reed canary grass harvested in spring makes a much better raw material as it ages than a crop harvested in autumn. The mixed-compound laboratory handsheets made indicate that the leaves should be removed from plants harvested in spring to attain the air permeability and drainability properties of birch pulp sheets. The investigation showed that goodquality raw material can be produced for the needs of industry with methods currently in use if attention is paid to the moisture of the plant stand at harvesting and to storage conditions. Under good conditions, harvesting losses would be under 15%, which amounts to a dry matter yield of 6000 kg/ha from a healthy plant stand. Simple, covered, outdoor stacks provide practical, low-cost storage for baled material, with a loss of around 2%. Production of reed canary grass is a cost-efficient, competitive alternative to fodder barley if the price of the grass delivered to the factory is about 40 p/kg. This price covers variable costs, labour costs, fixed costs of machinery, transport and, to some extent, the yield requirement on the soil. The replies to the questionnaire suggest that there is sufficient arable land in the vicinity of potential refining facilities to secure the continuous production of raw material. Agrotechnologically speaking, there are then no technical or financial barriers to full-scale production.
Production and use of agrofibre in Finland : final report of the study. II part : harvesting, storage, mechanical pretreatment, production costs and availability of reed canary grass
Keywords: Ka; Ra; vaihtoehtotuotanto; ruokohelpi; Phalaris arundinacea; ruokonata; korjuutekniikka; paalaus; työnmenekki; reed canary grass (Phalaris arundinacea); Phalaris arundinacea; Festuca arundinacea; chemical composition; harvesting; baling; storage; pretreatment; production costs; labour requirements; availability