Syysmuokkaus vaikuttaa satoon ja maan typpitalouteen - Pietola, Liisa; Tanni, Risto; Elonen, Paavo (Maaseudun Tulevaisuus, 2000)
EU-ympäristötuen kasvipeitteisyysvaatimus edellytti menneellä tukikaudella, että 30 prosenttia Etelä-Suomen peltopinta-alasta pidetään ympärivuotisesti kasvipeitteisenä. Tukiehtojen eräs kasvipeitteisyyden muoto oli kyntämättä jätetty, syyssänkimuokattu viljapelto. Uskottiin, että syyssänkimuokkaus kuormittaa ympäristöä kyntämistä vähemmän, joten se hyväksyttiin kesannon tai nurmen vaihtoehdoksi. Alkaneella 5-vuotiskaudella kasvipeitteisyysvaatimus on tukiehdoissa kuitenkin valinnainen, osin koska muokkausvaikutukset ovat ratkaisevasti sidotut säätekijöihin.
Keywords: Ka; maanmuokkaus; kevennetty maanmuokkaus; sadonkorjuu; syysmuokkaus