Politiikkasuositus: Maa- ja metsätalouden tuilla on ristiriitaisia ilmastovaikutuksia: tukijärjestelmiä tulisi kehittää ja uudistaa ohjausvaikutusten tehostamiseksi - Viitala, Esa-Jussi; Assmuth, Aino; Koikkalainen, Kauko; Miettinen, Antti; Mutanen, Antti; Wall, Antti; Wejberg, Henrik; Lehtonen, Heikki (Luonnonvarakeskus, 2022)
Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaminen edellyttää, että maa- ja metsätalouden tukijärjestelmät edistävät vaikuttavia ilmastotoimia. Luken katsauksessa tarkasteltiin maa- ja metsätalouden nykyisten ja suunniteltujen tukijärjestelmien ilmastovaikutuksia. Tulosten mukaan vaikutukset ovat osin ristiriitaisia. Osa tuista edistää ja osa heikentää Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista. Lisäksi monen tuen kokonaisvaikutus on epäselvä. Jatkossa arvioinnin pohjalta tarkastellaan, miten tukia ja ohjausta tulisi muuttaa ja kehittää vaikuttavuuden lisäämiseksi ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi - muita ohjauksen tavoitteita unohtamatta. Ilman tällaista tietoa maa- ja metsätalouden tuet saatetaan kohdistaa tavoitteiden kannalta tehottomiin toimenpiteisiin.
Keywords: maatalous; metsätalous; tuet; ilmastovaikutukset