Emakoiden vieroitusajan ruokinta - Suomi, Kaija; Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo (Maaseutukeskusten Liitto, 1996)
Vieroitusajan paasto ei vaikuttanut positiivisesti emakoiden hedelmällisyyteen. Se aiheutti ylimääräistä stressiä sekä emakoille että hoitajille. Myöskään vapaa ruokinta ei parantanut emakoiden tuloksia merkitsevästi. Nykyisessä rehutaulukossa (Tuori ym., 1996) emakoiden imetysaikaista rehumäärää on lisätty. Runsaan imetysaikaisen rehumäärän on todettu lyhentäneen vieroituksen ja kiiman välistä aikaa sekä yhdessä vieroituksen jälkeisen rajoitetun ruokinnan kanssa vaikuttaneen lisäävästi sikiöiden eloonjääntiin (Baidoo ym., 1992). Nykyistä vieroituksen jälkeistä rehumäärän suositusta, 3.5 ry/pv, voidaan pitää hyvänä.
Keywords: Ko; emakot; sika; rehut; ruokinta