Tärkkelys-etanoliteollisuuden sivutuotteet lihanautojen seosrehuruokinnassa - tutkimuksen tausta ja tavoitteet - Huuskonen, Arto; Niiranen, Riitta (MTT, 2007)
Monet elintarviketeollisuuden sivutuotteet sisältävät eläimille arvokkaita ravintoaineita. Ilman kotieläintuotantoa useilla sivutuotteilla ei olisi mitään käyttöä. Niiden hyödyntäminen nautakarjan ruokinnassa onkin kansantalouden ja monesti myös yksittäisen maatilan kannalta taloudellisesti kannattavaa. Suomessa etanolintuotanto perustuu integroituun tärkkelys-etanoliprosessiin, jonka raaka-aineena on ohra. Prosessissa syntyy myös kotieläinten ruokintaan soveltuvia sivutuotteita. Integroidun tärkkelys-etanoliprosessin sivutuotteita ovat ohrarehu (OR), ohravalkuaisrehu (OVR) ja tiivistetty tärkkelysrankki (TTR). Tämän tutkimushankkeen tavoitteena oli selvittää integroidun tärkkelysetanoliteollisuuden sivutuotteiden käyttömahdollisuudet lihanautojen ruokinnassa. Ruokintakokeilla selvitettiin mahdollisuudet korvata seosrehuruokinnassa ohraa ohrarehulla. Lisäksi tutkittiin ohravalkuaisrehun ja tiivistetyn tärkkelysrankin käyttöä seosrehuruokinnan valkuaislisänä. Lähes kaikki aiemmat tutkimukset integroidun tärkkelys-etanoliteollisuuden sivutuotteiden käytöstä lihanautojen ruokinnassa on tehty erillisruokinnalla. Siksi nyt katsottiinkin tarpeelliseksi selvittää sivutuotteiden käyttöä seosrehuruokinnan osana. Tutkimus oli perusteltua tehdä myös sen vuoksi, että aiemmissa tutkimuksissa lihanaudat on teurastettu merkittävästi nykyistä alemmissa teuraspainoissa.
Keywords: Ko; naudanlihantuotanto; lihanaudat; sonnit; rehut; ruokinta; sivutuotteet; ohra; tärkkelys-etanoliteollisuus