Öljypellavan kuidun hyödyntäminen - Luostarinen, Matti; Reijonen, Ahti; Mäkinen, Mailis; Pirkkamaa, Juha (Maatalouden tutkimuskeskus, 1998)
Pellavasta on lyhyessä ajassa tullut yksi varteenotettava laji suunniteltaessa peltojemme uuskäyttöä. Taustalla on talouden integroituminen sekä uusien tuotantovaihtoehtojen ja teollisten prosessien etsintä. Pellavaraaka-aineen soveltuvuutta tuotedifferointiin sekä verkostotaloudessa hyödynnettäväksi halutaan tutkia. Tätä varten on käynnistetty usean tutkimusprojektin kokonaisuus, jossa mukana on eri alojen tutkijoita tutkimuslaitoksista, korkeakouluista ja yliopistoista, sekä öljy- ja kuitupellavan jalostuksesta vastaavia yrityksiä, viljelijöitä ja alueellisia projektiorganisaatioita. Koko tuotantoketjun hallinta edellyttää usean ongelmakohdan poistamista. Tässä tutkimuksessa haetaan ratkaisua öljypellavan kuidun hyödyntämiseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää menetelmät, joilla öljypellavan varren kuitu voitaisiin hyödyntää teollisesti joko kehruussa tai kuitukangas- eli nonwoven-tuotannossa. Tutkimuksen alussa selvitetään pellavan historiaan ja tuotantoon liittyvät lähtökohdat sekä nelikenttäanalyysin tulokset eli tuotantoon liittyvät vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Öljypellavan ja kuitupellavan välillä ei ole olennaisia eroja kuidun hienoudessa, lujuudessa ja venymässä. Pituudeltaan öljypellavan kuitu on lyhyempää kuin kuitupellavan, mutta soveltuu kuitukangastuotannon raaka-aineeksi. Kehruuta ja joitakin neulattuja tuotteita ajatellen ongelmana on kuitumateriaalin puhdistaminen päistäreistä. Käyttötarkoitukseen sopivien tuotantokoneiden suunnittelu edellyttää vielä lisätutkimuksia. Teollinen toiminta on mahdollista aloittaa esimerkiksi puutarhojen kasvualustoista. Öljypellava ei kilpaile kuitupellavan kanssa. Sen sijaan kuitupellavan käsittelyssä syntyvä jätekuitu voidaan hyödyntää öljypellavan kuitua jalostavissa prosesseissa.

Within a short time, flax has considerably increased the alternative use of our fields in Finland. In the background of this development lie economic integration, a search for new production alternatives and, simultaneously, the start-up of new industrial processes in order to achieve multiproduct benefits, product diversification and the advantages of network economics. A comprehensive entity of several research projects has been initiated to organise the process, involving researchers from various research institutes and universities, companies that process linseed flax and fibre flax, flax growers and regional project organisations. To be able to control the entire production chain, many problems need to be solved, one of which is associated with this research project in search of a solution for the utilisation of flax fibre. The aim of this research was to find methods for the industrial utilisation of oilseed flax fibre either in spinning or in nonwoven production. The report starts with a review of the history and production of flax as well as a fourfold table analysis weighting the strengths, weaknesses, opportunities and risks in production. Fibre test indicated that there are no essential differences in fibre fineness, strength and elongation between linseed flax and fibre flax. The fibre length of linseed flax is shorter as compared to fibre flax, but it is a suitable raw material for nonwoven production. Separating the shives from the fibre is a problem in view of using the fibre material for spinning or in certain needled felt products. The choice of suitable production machinery is also difficult. Industrial production could be initiated, e.g., by producing growth bases for gardens. Linseed flax does not compete with fibre flax, but the waste fibre from fibre flax can be utilised in linseed processes.
Keywords: Ka; pellavat; pellavat; öljypellava; Linum usitatissimum; tuotekehitys; hyötykäyttö; kuitukasvit; flax; Linum usitatissimum; plant fibres; spinning techniques; nonwoven products; product development; swot analysis; network economics