Innovaatiotoiminta ja taloudellinen menestyminen hevosalan ja bioenergia-alan pienyrityksissä - Tiilikainen, Sanna (MTT, 2009)
Innovaatiot ovat tärkeitä yritystoiminnalle, sillä ne parantavat yritysten kilpailukykyä ja taloudellista menestymistä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella maaseudulla yrityskeskittymissä sijaitsevien hevosalan ja bioenergia-alan pienyritysten innovaatiotoimintaa, kilpailukykyä ja taloudellista menestymistä. Tutkimusaineisto muodostui 124 uusmaalaisen ja itäuusmaalaisen hevosalan sekä 41 pohjoispohjalaisen bioenergia-alan yrittäjän posti- ja internet-kyselyaineistosta. Tutkimusmenetelminä käytettiin ei-parametrisiä testejä, faktorianalyysia ja ryhmittelyanalyysia. Tulosten mukaan eri osa-alueilla innovatiivisista yrityksistä useilla osa-alueilla innovatiiviset olivat menestyneet useimmiten keskinkertaisesti, kun taas joillakin osa-alueilla innovatiiviset olivat menestyneet useimmiten hyvin. Ei-innovatiiviset olivat menestyneet useimmiten heikosti. Useilla osa-alueilla innovatiiviset kokivat kilpailukykynsä pääosin paremmin ja ei-innovatiiviset huonommin kuin muut yrittäjät. Eri tavoin taloudellisesti menestyneistä yrityksistä sekä hyvin että keskinkertaisesti menestyneet olivat harjoittaneet innovaatiotoimintaa useimmiten joillakin osa-alueilla. Heikosti menestyneistä huomattava osa ei ollut harjoittanut innovaatiotoimintaa lainkaan. Hyvin menestyneet yrittäjät kokivat kilpailukykynsä pääosin paremmin ja heikosti menestyneet huonommin kuin muut. Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että innovaatiotoiminta joillakin osa-alueilla varmistaa parhaan taloudellisen tuloksen. Se heijastaa yrittäjän seuraavan aikaansa ja kehittävän toimintaansa kohtuullisessa määrin. Näissä yrityksissä lienee löydetty oma menestymiskonseptinsa. Innovaatiotoiminta useilla osa-alueilla voi olla merkki siitä, että yrityksessä ollaan käymässä läpi perusteellista muutosprosessia toiminnassa. Tämä saattaa heijastua yrityksen taloudelliseen tulokseen kielteisesti ainakin muutoshetkellä innovoinnin lisätessä kustannuksia. Innovaatiotoiminnan harjoittamattomuus näyttää heijastuvan yrityksen menestymiseen heikkona menestymisenä. Tutkimuksen perusteella ei voida sanoa yksiselitteisesti, että innovaatiotoiminnan harjoittamisella, kilpailukyvyllä ja taloudellisella menestymisellä olisi suora yhteys toisiinsa, sillä sitä ei mitattu ja niiden vaikutuksia on haastavaa arvioida täsmällisesti. Kuitenkin tulokset viittaavat siihen, että näillä tekijöillä on positiivinen yhteys toisiinsa.

Cluster of industries is the critical mass of industries, which are located into certain geographical areas. In cluster supporting and related industries are linked through vertical and a horizontal relationship. Rural clusters are based on local traditions, resources and knowledge. The key advantage of cluster of industries is the fact that innovations are often created in them. The purpose of this study is to find out how creation of innovations can be improved in rural cluster of industries. The subject of this study is the link between innovations and the financial success of enterprises. The research questions are formulated as: " What kinds of innovations take place in equine and bio-energy enterprises? " How different factors affect to innovations made in these enterprises? " How does competitiveness, the economic success of enterprises relate these innovations? Theoretical background of the study lies on the Schumpeter's' theory of entrepreneurship and innovations are defined broadly as doing new things or doing things already done on a new way. Data were collected by postal survey in August 2008 (n =165), the respondents were equine entrepreneurs from Uusimaa region and bio-energy entrepreneurs in Pohjois-Pohjanmaa region. Data were analysed using multivariate analyses. The study results reveal that, most of the innovations related to services or pricing the services. It was fairly uncommon to develop new business models, which was worrying, because many of the enterprises had enlarged or invested heavily on the capacity. The economic success did relate to innovations; those enterprises who performed poorly had not introduced any innovations or improvements during past three years, whist enterprises with good or average performance had introduced innovations or improvements.
Keywords: Ma; innovaatiot; kilpailukyky; maaseutu; maaseutuyritykset; menestyminen; pienyritykset; innovation; financial success; rural enterprices