Kalojen lisääntymisaluekartoitukset rannikolla : VELMU-inventointiohjelman loppuraportti - Kallasvuo, Meri; Lappalainen, Antti; Veneranta, Lari (Luonnonvarakeskus, Luke, 2016)
Valtakunnallista vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmaa (VELMU) toteutettiin eri hallinnonalojen yhteistyönä vuosina 2004–2015. Kalojen osalta ohjelmassa kehitettiin toimivia ja kustannustehokkaita maastokartoitus- ja mallinnusmenetelmiä rannikon kalojen lisääntymisalueiden ja poikastuotannon selvittämiseen, toteutettiin kartoituksia tärkeimmiksi katsottujen lajien ja alueiden osalta sekä tuotettiin karttamuotoista tietoa tärkeistä kalojen lisääntymisalueista. Tässä raportissa esitetään tiivistetysti VELMU-ohjelman kalaosion sekä muiden aiheeseen liittyvien hankkeiden keskeiset tulokset. Lajihavainnot sekä mallinnetut lajien poikastuotantoa tai lisääntymistodennäköisyyttä kuvaavat kartat on julkaistu kuvarajapinnoin avoimeen käyttöön. Ne ovat myös nähtävillä VELMU-karttapalvelussa (http://paikkatieto.ymparisto.fi/velmu/). Tuloksia on esitelty laajasti tiedejulkaisuissa, raporteissa, lehtijutuissa sekä esitelmissä. Tuloksia käytetään monipuolisesti ympäristö- ja kalataloushallinnossa mm. ruoppausluvituksessa ja kalastuksen rauhoitusalueista päätettäessä. Lisäksi tulokset ovat hyödyllisiä meri- ja rannikkoalueiden käytön suunnittelussa, mm. EU:n merialuesuunnitteludirektiivin ja uuden kalastuslain velvoitteiden toteuttamisessa.
Keywords: mallinnus; kalojen lisääntymisalueet; VELMU; Itämeri; kalat; lisääntyminen; lisääntymisalueet; kartoitus; rannikkoalueet; rannikot; mallintaminen; inventointi