Viherrakentaminen pohjoisissa matkailukohteissa Pohjoisen viherpäivien 2010 seminaariluennot - Uusitalo, Marja (toim.); Kaunismaa, Katja (toim.) (MTT, 2010)
Pohjois-Suomen matkakohteiden viher- ja luontoympäristöt ovat seutukunnan, kunnan tai kaupungin yritystoiminnan ja asumisen näyteikkunoita sekä toiminnan laadusta kertovia käyntikortteja. Niinpä maisema- ja kyläkuvalla on suuri merkitys, kun kohdetta markkinoidaan asiakkaille ja halutaan taata heidän viihtymisensä alueella. Paikkojen on oltava harkitusti toteutettuja, siistejä ja yhteisesti hoidettuja, koska matkailija muodostaa kokonaiskäsityksen alueesta ja sen ympäristön laadusta välittämättä maanomistusoloista tai toimijoiden erilaisista rooleista. Alueelle sopivalla laadukkaalla viherrakentamisella on mahdollista varmistaa kohteen viihtyisyys myös silloin, kun lumi ei peitä maata. Siksi ympärivuotisuuteen pyrkivän keskuksen kannattaa huolehtia myös kesäympäristöstä. Vaikka talvenkestävien koristekasvien saatavuus on viheralan asiantuntijoiden mukaan parantunut Pohjois- Suomessa viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, aihe on yhä ajankohtainen. Viherrakentamiskohteiden muuttuessa ja monipuolistuessa myös markkinoilla olevan kasvivalikoiman tulisi laajentua. Matkailukeskukset ovat esimerkkejä uusista viherrakentamiskohteista. Keskusten vihersuunnitelmia on mahdotonta toteuttaa ilman luonnonympäristöön ja vaativiin olosuhteisiin sopivaa kestävää kasvimateriaalia. Pohjoisen viherpäivät 2010 jatkaa arktisten viherseminaarien 1980-luvulla käynnistämää perinnettä. Tällä kertaa keskitytään viherrakentamiseen pohjoisissa matkailukohteissa. Asiantuntijat esittelevät matkailualueen viher- ja ympäristörakentamisen eri vaiheita ja hyviä pohjoisia esimerkkejä erityisesti matkailualan kehittäjille ja muille toimijoille sekä viheralan ammattilaisille. Materiaalivalintoja tarkastellaan erityisesti Lapin näkökulmasta.

Landscape is a fundamental issue when a northern tourism resort is marketed to a potential customer and when his or her satisfaction is reached. Tourism landscapes are like "business cards" of a region or a municipality reflecting the quality of economical activities. Landscape management of a tourist resort should be the mutual interest of all actors since a tourist perceives the image regardless of ownerships or responsibilities. Furthermore, landscape or green construction may ba a tool for a resort, which operates year around, to sustain or improve its image. The supply of winter-hardy ornamental plants is improved in the last 20 years in northern Finland. The issue still actual since landcape construction is challenged by the development of tourism resorts in northern regions. Plant material should meet new requirements, e.g. suitability to natural and extreme environments. "Pohjoisen viherpäivät 2010" continues the tradition of seminars started in the 80's in northern Finland. Landscape construction at northern tourism resorts is chosen as a topic to be introduced by the professionals specialised in northern environments. The issue is processed through the phases of construction, hardy materials and good practices.
Keywords: Ka