Skalad och skalfri havre i pälsdjursfoder, försök under tidig uppväxt och produktionsperiod - Nenonen, Nita; Pölönen, Ilpo; Valaja, Jarmo; Rekilä, Teppo (fi, 2004)
I jämförelse med korn har havre egenskaper som såväl förbättrar som försvagar fodervärdet. Havre innehåller mindre löslig fiber jämfört med korn och förorsakar sålunda inte avföringsproblem. Havre innehåller också mer fett än korn eller vete. Även om havrets fiber har goda egenskaper, försvagar den stora skalhalten dock havrets fodervärde till en lägre nivå än för andra spannmål. Skalfri havre är en ny havresort, vars skal sitter så löst fast i kornet att det lossar under tröskningen. Resultatet är ett litet energirikt korn, som påminner om vete. Fodervärdet hos ett dylikt skallöst korn är redan ett annat, eftersom fetthalten, som annars också är högre hos havre än hos andra spannmålssorter, ligger på upp till 7 % hos skalfri havre, då den ligger under 3 % hos andra spannmålssorter. Förutom att odla en sådan erhålls energirik havre också genom att skala havrets korn på maskinell väg. Eftersom andelen skal, vars fodervärde är nästan noll, i havret uppgår till över 20 %, höjer skalningen havrets energivärde med nästan en femtedel. Fetthalten i skalad havre kan ligga på nära 8 %. Det överblivna skalets värmevärde är bra vid förbränning, men det kan också användas i små mängder för utspädning av fodret i exempelvis pälsdjurens vinterfoder. Användningen av skal i pälsdjursfoder försvåras visserligen av dess dåliga vattenbindande förmåga. Havrets skal kan dock vid behov pelleteras/granuleras, varvid dess specifika vikt närmar sig spannmålets. Detta underlättar hanteringen på alla sätt. Syftet med undersökningen var att utreda den skalade och den skalfria havrens lämplighet i pälsdjurens foder. I undersökningen utreddes den skalade och den skalfria havrens produktionseffekter på växande mink och blåräv under början och slutet av uppfödningen. Dessutom utreddes, vilken effekt tillsatt havre har på fodrets smältbarhet hos mink och blåräv. Undersökningen inkluderade försök under tidig tillväxt och under produktionsskedet hos mink och blåräv.
Keywords: Ko; turkiseläimet; sinikettu; minkki; ruokinta; kaura