Hylkeiden kalankasvatukselle aiheuttamat vahingot vuonna 2016 - Savolainen, Riitta; Moilanen, Pentti (Luonnonvarakeskus, Luke, 2017)
Suomessa kasvatettiin vuonna 2016 noin 14,4 miljoonaa kiloa ruokakalaa, mikä oli puoli miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisvuonna. Koko maan ruokakalasta 83 % (12,0 milj. kg) kasvatettiin merialueilla. Kalankasvatus merialueilla on lähes yksinomaan verkkoaltaissa tapahtuvaa ruokakalan kasvatusta. Vuonna 2016 hylkeiden kalankasvatukselle aiheuttamat vahingot olivat kalamäärinä yhteensä 190 000 kg ja vahinkojen arvoksi koko merialueella arvioitiin 896 000 euroa. Noin 90 % tappioista aiheutui hylkeiden tappamista kaloista. Vahingot olivat suurimmat siellä missä tuotantoa oli eniten. Hylkeiden kaloille aiheuttamista kokonaisvahingoista runsas puolet tapahtui Ahvenanmaan alueella. Vahinkojen määrissä esiintyy vuosittaista vaihtelua. Vuonna 2016 hylkeiden aiheuttamat vahingot olivat selvästi pitkäaikaista keskiarvoa pienemmät. Vahinkojen rahallinen arvo suhteessa kalavahinkojen kilomääriin vaihtelee vuosittain ja arvoon vaikuttaa myös kalojen tuottajahintojen vaihtelu.
Keywords: kalankasvatus; hylkeiden aiheuttamat vahingot; kalavahingot; hylje; kalanviljely; vesiviljely; hylkeet; hyljevahingot; kalakuolemat