Metsäverotuksen kehittämistarpeet metsä- ja elinkeinopolitiikan kannalta - (:unkn) unknown (Luonnonvarakeskus, 2016)
Kansallisen metsästrategian 2025 yhtenä tavoitteena on aktiivisen ja yritysmäisen metsätalouden lisääminen, tilakoon kasvattaminen ja sellaisen metsänomistusrakenteen aikaansaaminen, joka tukee metsien aktiivista käyttöä. Nämä tavoitteet on otettu myös pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan. Mahdollisina keinoina hallitusohjelmassa esitetään metsätilojen sukupolvenvaihdosten edistämistä, metsä- ja yrittäjävähennysten lisäämistä sekä kuolinpesien elinkaaren nopeuttamista. Tässä raportissa tarkastellaan maa- ja metsätalousministeriön tilaamana seuraavia metsätaloutta koskevia verotukseen liittyviä keinoja: 1) sukupolvenvaihdoshuojennus perintö- ja alahjaverosta, 2) metsävähennyksen tasokorotus, tuloutuksen poisto ja laajennus erilaisille yhtiömuodoille, 3) yrittäjävähennys metsänomistajille, 4) mahdollisia verokeinoja kuolinpesien purkamisen nopeuttamiseksi, ja 5) verotuksellisia vaihtoehtoja metsien hoitoa aktivoivalle tuelle. Raportin aluksi on kuvattu metsätalouden toimintaympäristöä, yksityismetsänomistuksen rakennetta ja metsänomistajien suhtautumista julkiseen ohjaukseen.
Keywords: perintö; kuolinpesät; lahjat; metsänomistus; perinnöt; sukupolvenvaihdos; verotus