CAP-uudistuksen vaikutukset maidontuotantoon - Lehtonen, Heikki; Hirvijoki, Mika (MTT, 2004)
Tutkimuksessa selvitetään erityisesti vaikutuksia joita aiheutuu maitotuotteiden hintojen alentamisesta ja hinnanalennusta korvaavan tuen irrottamisesta tuotannosta. Yli 300 maito-tilan kannattavuuskirjanpitoon perustuvat staattiset tilatason laskelmat osoittavat, että työlle ja pääomalle jäävä kate lypsylehmää kohti alenee 30-45 % jos maidon hinta alenee 10-20 % ja hinnanalennusta korvaava tuki irrotetaan tuotannosta. Maatalouden sektoritason matemaattisella mallilla arvioitiin katteen alenemisesta aiheutuvia muutoksia maitotilojen investointeihin, maitotilojen rakennekehitykseen ja maidontuotannon kokonaismäärään. tuotantoon maitomaitomarkkinoilla ja vaikutuksia tuotantoon ja maitotilojen rakennekehitykseen. Mallissa on mukana mm. investointikehitys eri tilakokoluokissa sekä tuotannon kehitys 17 eri alueella Suomessa. Tulosten mukaan investoinnit suurempiin tuotantoyksiköihin vähenevät ja tuotannosta luopuminen kiihtyy uudistuksen seurauksena siinä määrin, että maidontuotannon kokonaismäärä alenee ellei maidontuottajia kannusteta investointeihin ja tuotannon jatkamiseen muiden tukien tuotantosidonnaisuutta lisäämällä. Maidontuotannon tuleva kehitys riippuu merkittävästi myös maitotuotteiden hintojen kehityksestä EU-tasolla. Jos maidon hinta alenee tuottajahintatasolla mitattuna 16 % vuodesta 2007 alkaen, 140 euron lisäkannustin lypsylehmää kohden, joka voisi merkitä esim. LFA-tuen sitomista nautaeläinten lukumäärään, olisi jo riittävä pitämään tuotantomäärän maakiintiön tasolla. 70 euron lisäkannustin lypsylehmää kohden johtaisi puolestaan maidon-tuotannon vähenemiseen 3-6 % seuraavan 10 vuoden aikana. Pitkällä aikavälillä tuotanto palautuisi kuitenkin vähitellen maakiintiön tasolle. Tuotannon aleneminen, joka puolestaan vähentäisi voin viennistä aiheutuvia kustannuksia, pitäisi maidon tuottajahinnan korkeammalla tasolla kuin maakiintiötä vastaava tuotanto. Tuotannon lievä väheneminen olisi näin ollen meijerien tilityskyvyn ja jatkavien tuottajien edun mukaista. Jos kuitenkin maidon hinta alenee EU-tasolla 22 %, edes 200 euron lisäkannustinmaidontuotannon ei riittäisi tuotantomotivaation palauttamiseen, vaan tuotannon kokonaismäärä alenisi pysyvästi 10-15 %.

The reform of the Common Agricultural Policy (CAP) has long-term implications on the EU dairy markets. This study analyses the impacts of decreasing milk prices and decoupling of agricultural support from production in Finland. Data from farm bookkeeping records have been used in calculating operating margins per dairy cow in different milk price scenarios. Static farm level calculations show that the operating margin shrinks by 30-45% on Finnish dairy farms due to price reductions and decoupling. In order to evaluate the effect of this on sector level investments and production volume, a dynamic agricultural sector model, which includes 17 production regions and endogenous investments and technical change, is used in the analysis. Investment in different production techniques depends on the relative profitability and the spread of each technique in the population of heterogeneous farms. There are relatively few large farms which use efficient production techniques in Finland. Decoupling weakens the incentive for investment in dairy production and causes a temporary but significant slow-down in dairy investment and technical change. Consequently, decoupling is likely to result in a significant drop in milk and beef production in the 10-15 year period if no corrective measures are taken in agricultural policy. The analysis based on investments and technology diffusion shows that if the EU milk price reduction were 16% after 2007, measured at producer price level, a production linked support of 140 per dairy cow per year would be sufficient to prevent any reduction in milk production volume. A production linked support of 70 would reduce overall milk output by 3-6% in the short- and intermediate-run, but in the long-run, milk production would gradually recover to the level of the national milk quota. However, if the EU level change in milk prices were as large as -22% then a very significant production linked support would be needed in order to prevent a considerable downturn in investment and production. Nevertheless, considering the oversupply of milk fat and especially butter in Finland, the small or moderate decrease in production would benefit not only tax payers but also milk producers because of stronger milk prices and decreased costs of butter exports.
Keywords: Ma; CAP-uudistus; tuen irrottaminen tuotannosta; tekninen muutos; investoinnit; maitotilojen rakennekehitys; epäsuotuisat alueet; sektorimalli; CAP reform; decoupling; techical change; technology diffusion; investment; less-favoured areas; sector model