Ruusujuuren (Rhodiola rosea L.) viljelytutkimukset Mikkelissä 1994-2002 - Galambosi, Bertalan; Galambosi, Zsuzsanna; Valo, Ritva; Kantanen, Sirkka; Kirjonen, Hannu (MTT, 2003)
MTT:n Ekologisessa tuotannossa, Mikkelissä, tutkittiin vuosina 1994-2002 Lapin luonnossa kasvavan pohjanruusujuuren (Rhodiola rosea L.) peltoviljelymenetelmiä ja tuotantomahdollisuuksia. Tämä kasvi on aikaisemmin tun- nettu vain koristekasvina. Ruusujuuri on niin sanottu adaptogeenikasvi. Sen kuivatusta juuresta valmistetut tuotteet ovat erittäin suosittuja USA:ssa ja Venäjällä. Vuosina 1994-1998 esikokeissa tutkittiin lajin lisäysbiologiaa, biomassatuotantoa ja juurisatoa. Vuosina 1997-2001 toteutettiin useita pohjanruusujuuren luonnonmukaisia viljelyteknisiä kokeita. Kokeissa kehitelty viljelymenetelmä siirrettiin viljelijöiden käyttöön. Kaupallisiin tarkoituksiin ruusujuuri kannattaa istuttaa kahden vuoden ikäisinä, vahvoina taimina mustaan muoviin. Taimien istutustiheys on 40 x 40 cm. Korjuukelpoinen juurisato nostetaan syksyllä kolmen-neljän peltovuoden jälkeen. Juuret nostetaan taimien nostokoneella, halkaistaan, pestään, silputaan ja kuivataan 40-45 °C:een lämpötilassa. Tuoretta juurisatoa voidaan saada 200-250 kg ja kuivattua 40-70 kg aarilta.

Cultivation methods and production possibilities for roseroot (Rhodiola rosea L.), a decorative natural plant originated from Lapland have been studied in Mikkeli, South Finland, (61° 44 N, 27 ° 18 E) by Agrifood Research Finland during 1994-2002. Roseroot belongs to the group of medicinal plants called adaptogens, and products containing roseroot are popular on the US market and in Russia. In the first experiment the propagation biology, growth, biomass accumulation and characteristics of root yield were studied between 1994-1998. Between 1997- 2002, several field experiments were carried out to study different agrotechnical questions in organic conditions and the first version of cultivation technique was issued for growers. For large-scale production roseroot should be propagated by transplanting strong, two-year-old seedlings to the field covered by black plastic mulch, with a plant spacing of 40 x 40 cm. The root yield can be harvested mechanically in autumn after three to four growing seasons. The roots are cleaned, washed, sliced and dried at 40-45 °C. Fresh and dried root yields of 200-250 kg and 40-70 kg/100 m², respectively, can be expected.
Keywords: lääkekasvit; yrtit; Rhodiola rosea; ruusujuuri; juuri; sato; viljelymenetelmät; cultivation methods; introduction; Rhodiola rosea; root yield; Roseroot