Datafuusiomenetelmän käyttö kalankasvattamoiden vedenlaatuvaikutusten seurannassa Saaristomerellä - Malve, Olli; Kallio, Kari; Siivola, Eero; Kervinen, Mikko; Kankainen, Markus; Keto, Vesa (Luonnonvarakeskus, 2021)
Kalankasvatuksen kestävän kehittämisen kannalta on olennaista tietää, kuinka paljon kalankasvattamo tai muu toiminta kuormittaa ympäristöä ja vaikuttaa vesien ekologiseen tilaan. Tässä työssä Saaristomeren kasvattamoiden vaikutuksia veden a-klorofylli-pitoisuuteen tarkasteltiin velvoitetarkkailuun liittyvän näytteenoton, SYKEn satelliittikuvatulkintojen sekä vuonna 2019 toteutettujen intensiivimittausten avulla. Eri menetelmillä tuotettu mittaustieto yhdistettiin SYKEn datafuusio-järjestelmällä. Yhdistämisen tuloksena saatiin vuoden 2019 ja 2020 kasvukauden päivittäiset a-klorofylli-pitoisuuden karttakuvat ja aikasarjat laitosten ympäristöistä ja koko Saaristomeren alueelta. Neljän kasvattamon vaikutuksia tarkasteltiin tarkemmin. Niillä ei ollut datafuusio-menetelmän tarkkuuden rajoissa havaittavia vaikutuksia a-klorofyllin pitoisuuteen. Erilaisten mittausten yhdistäminen paransi vaikutusarvioiden alueellista ja ajallista kattavuutta ja luotettavuutta. Jotta mahdolliset vähäiset vaikutukset saadaan havaittua avomerelläkin, datafuusiota tulee edelleen kehittää ja yhdistää virtaus-vedenlaatumalleihin. Merkittäviä parannuksia voidaan saada myös anturimittausten ja satelliittitulkintojen tarkkuutta parantamalla.
Keywords: Kalankasvatus; vesistövaikutukset; a-klorofylli; datafuusio