Ilmastonmuutokseen sopeutumisen osaamisen kehittäminen luonnonvara-aloilla - Sorvali, Jaana; Kautto, Niina; Mäki, Maarit (Luonnonvarakeskus, 2023)
Ilmaston muuttuminen näkyy ja tuntuu jo Suomessa, ja sen haitalliset vaikutukset tulevat voimistumaan tulevaisuudessa. Jotta luonnonvarojen kestävä käyttö ja elinkeinojen elinvoimaisuus voitaisiin turvata, ilmastonmuutoksen vaikutuksiin on sopeuduttava suunnitelmallisesti ja ennakoivasti. Kansallisen ja alueellisen sopeutumistyön edetessä, käytännön toimijoiden suunnitelmallinen sopeutumistyö on vielä vähäistä. Uuden toimintakokonaisuuden tuominen osaksi organisaatioiden ja toimijoiden tavanomaista työtä vaatii osaamisen kehittämistä. Osaamisen kehittämistä pidetään tärkeänä sopeutumisen edistämiskeinona, mutta järjestelmällistä selvitystä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvään osaamisen kehittämiseen, kehittäjiin ja menetelmiin ei ole aiemmin tehty. Tämän raportin tavoitteena on arvioida ilmastonmuutokseen sopeutumisen edellyttämää osaamisen kehittämisestä luonnonvarasektoreilla. Raportti sisältää katsauksen osaamisen kehittämiseen ja sopeutumiskyvyn vahvistamiseen, erityisesti ilmastonmuutokseen sopeutumisen kontekstissa, perustuen kotimaiseen ja kansainväliseen kirjallisuuteen. Työssä myös selvitetään osaamisen kehittämistä tarjoavat luonnonvara-alojen organisaatiot sekä näiden tarjoamat osaamisen kehittämisen sisällöt yleisellä tasolla sekä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyen. Sen lisäksi tarkastellaan maankäyttösektorin ilmastotavoitteita edistävän Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuuden hankkeiden sopeutumisen edistämistä ja osaamisen kehittämisen elementtejä. Osaaminen, mukaan lukien sen tunnistaminen ja valmius sen kehittämiseen, nähdään olennaisena osana yksilön sopeutumiskykyä tai resilienssiä. Uutta osaamista tarvitaan, jotta voidaan menestyksekkäästi sopeutua muutokseen. Osaamisen kehittämisellä viittaamme tässä raportissa laaja-alaisesti kaikkeen toimintaan, jonka tarkoituksena on kasvattaa eri toimijoiden kykyä omaksua, hallita ja soveltaa uusia tietoja ja taitoja sekä kehittää niihin liittyviä henkilökohtaisia ominaisuuksia työssä tai muussa toiminnassa. Osaamisen kehittämisen sisällöillä viittaamme kaikkeen materiaaliin tai menetelmiin, joilla osaamisen kehittämistä pyritään edistämään. Työssä tarkastellaan sopeutumiskyvyn vahvistamista erityisesti osaamisen kehittämisen kautta. Kun kohdataan ilmastonmuutoksen kaltaisia suuria muutoksia ja systeemisiä haasteita, tarvitaan sopeutumiskyvyn vahvistamiseksi oppimista, joka on osallistavaa, sosiaalista, vuorovaikutteista, jatkuvaa sekä uudenlaista ajattelua synnyttävää. Suomessa on paljon organisaatioita, jotka tarjoavat osaamisen kehittämistä erilaisille luonnonvara-alojen toimijoille. Erityisesti metsä- ja maatalouden aloilla toimii useita organisaatioita, joiden päätehtäviin kuuluu alan osaamisen kehittäminen sen eri muodoissa. Osaamisen kehittäjinä luonnonvara-aloilla toimii valtiollisia toimijoita, yrityksiä, järjestöjä ja säätiöitä. Ilmastonmuutos linkittyy kaikkien luonnonvara-alojen organisaatioiden toimintaan luonnonvarojen kestävän käytön ajatuksen kautta. Ilmastonmuutokseen liittyvä osaamisen kehittäminen on lähtenyt jyrkkään kasvuun viiden viime vuoden aikana, joskin useat ilmasto-osaamisen sisällöt, eli sopeutumisen menetelmät, ovat jo vanhastaan tuttuja, vaikka niitä ei aina tunnistetakaan juuri sopeutumiseksi. Metsätalouteen liittyvällä osaamisen kehittämisellä on Suomessa pitkät perinteet. Koulutusta ja neuvontaa tarjotaan metsänomistajille, metsäneuvojille, metsäalan yrityksille ja yrittäjille (esim. urakoitsijat), edunvalvojille, päättäjille, opiskelijoille sekä suurelle yleisölle. Maatalouden osaamisen kehittämistä on Suomessa tehty myös jo satoja vuosia. Koulutusta ja neuvontaa tarjotaan viljelijöille ja muille maatalousyrittäjille, neuvojille, edunvalvojille, päättäjille, opiskelijoille sekä suurelle yleisölle. Osaamisen kehittäjäorganisaatiot ovat verkostoituneet oman sektorinsa sisällä hyvin keskenään ja yhteistyötä tehdään laajasti myös tutkimuslaitosten, yliopistojen ja maatalousalan ammattioppilaitosten kanssa. Hiilestä kiinni -kokonaisuus on keväällä 2020 käynnistynyt kansallisen maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman valmistelua ja toteuttamista tukeva ilmastotoimenpiteiden kokonaisuus. Hiilestä kiinni -kokonaisuuden tavoitteena on tukea maankäytöstä päättäviä tahoja, kuten maataloustuottajia ja metsänomistajia, uusien ilmastokestävien toimintatapojen kehittämisessä ja käyttöönotossa. Lähes sadan tarkastellun Hiilestä kiinni -hankkeen joukossa selvästi sopeutumisen edistämisen ja osaamisen kehittämisen näkökulmia sisällytti reilu viidesosa hankkeista. Nämä hankkeet keskittyivät suurelta osin metsätalouden ilmastovaikutuksiin, ja pureutuivat niistä kaikkiin tärkeimpiin riskeihin. Maatalouden hankkeissa taas tarkasteltiin riskejä kokonaisvaltaisemmin, ja myös monimuotoisuus ja tulvariskit nousivat niissä esiin. Osaamisen kehittäminen hankkeissa liittyy läheisesti tulosten käytäntöön viemiseen. Käytäntöön viemisen välineinä oli useita erilaisia malleja ja työkaluja, ja tavat tavoittaa kohderyhmät olivat myös moninaisia. Vaikka tutkimuksen perusteella ei voida yksiselitteisesti määritellä toimivinta osaamisen kehittämisen menetelmää tarkasteltavissa Hiilestä kiinni -hankkeissa, jonkinlaista osallistamista ja vuorovaikutteisuutta vaikutettiin tehtävän suurimmassa osassa hankkeita. Tiedollisten ja osaamiseen liittyvien esteiden lisäksi on olemassa myös muita sopeutumista hankaloittavia tekijöitä, kuten asenteisiin ja taloudellisiin näkökulmiin liittyviä esteitä. Raportin suosituksissa painotetaan muun muassa vaikuttavimpia osaamisen kehittämisen sisältöjen tunnistamista ja käyttöönottoa, yhteistyötä luonnonvara-alojen toimijoiden kesken sekä kotimaassa että kansainvälisesti, osaamisen kehittämistä hanke- ja organisaatiotason toimijoiden keskuudessa, ja sopeutumisosaamisen kehittämistä koskevan tarkastelun toteuttamista muilla kuin luonnonvara-aloilla.
Keywords: ilmastonmuutos; sopeutuminen; osaamisen kehittäminen; koulutus; viestintä