Nestemäisten sivutuotteiden käyttö sonnien seosrehussa - Huuskonen, Arto; Rantanen, Asko; Lunki, Sirpa (MTT, 2007)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää tiivistetyn tärkkelysrankin ja ohravalkuaisrehun käyttöä sonnien seosrehuruokinnassa. Koe toteutettiin 32 maitorotuisella sonnilla, jotka jaettiin neljään koeruokintaryhmään. Koeruokinnat erosivat toisistaan valkuaisruokinnan koostumuksen osalta. Kontrolliruokinta sisälsi syyssadosta korjattua nurmisäilörehua (45 % kuiva-aineesta), ohraa (27,5 % kuiva-aineesta) ja ohrarehua (27,5 % kuiva-aineesta), eikä lainkaan valkuaislisää. Kolme valkuaislisäyksen sisältänyttä koedieettiä olivat: 1) rypsirouhe (RYPSI), 2) tiivistetty tärkkelysrankki (TTR) ja 3) ohravalkuaisrehun (90 % tuorepainosta) ja tiivistetyn tärkkelysrankin (10 % tuorepainosta) seos (OVRTTR). Kaikkien kolmen valkuaislisän sisältäneen ruokinnan raakavalkuaislisäys oli 170 g/pv eläintä kohti, joten väkirehun raakavalkuaispitoisuus nousi yhdeksän prosenttia kontrolliruokintaan verrattuna. Väkirehun tavoiteltu osuus sonnien päivittäisestä kuiva-aineen saannista oli 55 60 prosenttia kaikilla ruokinnoilla. Sonnit söivät OVRTTR-ryhmässä seitsemän prosenttia enemmän rehua kuin kontrolliryhmässä. Sen sijaan RYPSI- ja TTR-ryhmissä rehun syönti ei poikennut tilastollisesti merkitsevästi kontrolliryhmästä. Kasvutuloksissa ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja ruokintaryhmien välillä. Tämän tutkimuksen perusteella sulavuudeltaan keskinkertaista (D-arvo 66) nurmisäilörehua käytettäessä valkuaislisällä ei näytä olevan merkittävää tuotosvastetta yli puolen vuoden ikäisten maitorotuisten lihanautojen ruokinnassa. Tiivistetty tärkkelysrankki soveltuu hyvin seosrehuruokintaan, ja sitä voidaan käyttää valkuaislisänä silloin, kun sellaisen antaminen nähdään tarpeelliseksi. Lisävalkuaisesta saattaa olla hyötyä muun muassa silloin, kun karkearehuna on kokoviljasäilörehu tai karkearehuna käytettävän nurmisäilörehun sulavuus on huono tai säilönnällinen laatu heikko. Ohravalkuaisrehu lienee jatkossakin järkevintä käyttää hyödyksi sikojen ruokinnassa. Lisävalkuaisen antamisesta kasvaville sonneille tulisi yleensä pidättäytyä, sillä valkuaisrehujen käyttö lisää eläinten fosforin saantia ja fosforin eritystä sontaan, mikä vaikuttaa haitallisesti ympäristöön.
Keywords: Ko; naudanlihantuotanto; sonnit; rehut; ruokinta; tiivistetty tärkkelysrankki; ohravalkuaisrehu; seosrehuruokinta