Helven Säätiön ruokintatutkimukset 2001- 2006 - Koskinen Nita; Valaja, Jarmo (fi, 2006)
Helven Säätiön ruokintatutkimukset 2001 - 2006 Helven Säätiön viisivuotinen ruokintatutkimusprojekti alkoi toukokuussa 2001. Mahdollisuus viisivuotisen ruokintatutkimusprojektin aloittamiseen perustuu Helven Säätiöön ruokintatutkimusrahastoon tulleisiin lahjoituksiin. Kiitos koko projektista kuuluu maamme kaikille rehukeskuksille, jotka ovat lahjoittaneet Helven Säätiölle varoja ruokintatutkimusrahastoon. Ilman rehukeskusten lahjoituksia ei olisi voitu aloittaa näin kattavaa ruokintatutkimusta. STKL ry ei myöskään ole jäänyt asiassa sivustakatsojaksi vaan on lahjoittanut säätiölle saman summan kuin rehukeskuksetkin. Tutkimusta kolmella tasolla Ruokintatutkimusprojektin johtoajatuksena on alusta alkaen ollut tehdä laboratoriotason kokeita Jokioisilla/MTT, tutkimusasemakokeita Kannuksessa/MTT ja kenttä- eli tilakokeita yksityisillä turkistiloilla. Kaikki koetyypit ovat elintärkeitä, jotta tutkimusprojekti voi vastata niihin käytännön haasteisiin, joita sille on annettu. Laboratoriokokeet ja kokeet tutkimusasemalla ovat ensivaiheen kokeita, joissa selvitetään perusasiat kuten rehun sulavuus, vaikutukset eläimen kasvuun, terveyteen ja aineenvaihduntaan. Ennen uuden raaka-aineen tai rehun soveltamista käytäntöön sen vaikutukset esim. eläimen terveyteen ja hyvinvointiin on tunnettava tarkasti. Tulos voidaan varmentaa tilakokeessa suurilla eläinmäärillä käytännön olosuhteissa. Kokeita on suunniteltu yhteistyössä STKL:n ja MTT:n tutkijoiden sekä ruokintatutkimusprojektin ohjausryhmän kanssa. Ravitsemustutkimuksen kolme päälinjaa ovat olleet: siitoseläin-, valkuais- ja viljakokeet. Lisäksi on tehty yksittäisiä kokeita päälinjojen ulkopuolelta tarpeen mukaan esim. A-vitamiinikoe minkillä ja siniketulla. Tällä hetkellä Kannuksen tutkimusasemalla on käynnissä koe "korkea muurahaishappopitoisuus ketunrehussa, pitkäaikaisvaikutukset". Kokeessa selvitetään kahtena peräkkäisenä vuonna muurahaishapon ja Furmix:n vaikutuksia siniketun pentutulokseen. Koeryhmät ovat: ei muurahaishappoa, normaali ja korkea muurahaishappopitoisuus rehussa sekä Furmix. Muilta osin rehut ovat identtisiä. Ensimmäisen vuoden pentutuloksissa ei ollut eroja ryhmien välillä.
Keywords: Ko; ruokinta; rehu