Tilakoekäytännön kehittäminen MTT:n sikatutkimuksessa - Uusitalo, Irmeli (Hämeen ammattikorkeakoulu, 2012)
MTT:n sikatutkimus siirretään yksityisille sikatiloille ja Hyvinkäällä oleva sikatalouden tutkimusasema suljetaan loppuvuonna 2013. MTT:llä ollaan kiinnostuneita käytännöntutkimuksen kehittämisestä. Koska kokemusta sikatutkimuksesta käytännön sikatiloilla ei kovin paljon ole, tilakoekäytännön kehittäminen otettiin tämän työn tavoitteeksi. Pohjaksi työlle otettiin tilalle suunniteltu ja lähitulevaisuudessa toteutettava tutkimus. Tietoa, taitoa ja kokemuksia sikatalousasemalla tehdyistä vanhoista ja meneillään olevista kokeista käytettiin hyväksi. Kokemuksien pohjalta mietittiin toimivia käytäntöjä tilakokeen tekemiseen ja tutkimusaineistojen keruuseen. Aineistona käytettiin Hyvinkäällä käytettyjä lomakkeita, eläinkirjanpidossa saatavia työlistoja ja eläinkortteja. Välineitä kokeen tarpeisiin suunniteltiin kartoittamalla tilan omat välineet ja Hyvinkäältä mahdollisesti lainattavat tarvikkeet. Tilakäynnillä kartoitettiin myös henkilöstö ja tilan toimintatavat. Moni asia vaatii vielä suunnittelua ja neuvottelua tilan henkilöstön kanssa, kun koe päästään aloittamaan. Työssä voitiin kuitenkin hahmotella toimintatapoja, ohjeita ja tarvikkeiden käyttöä. Ohjeistusta tullaan tarvitsemaan. Työnjako ja roolit täytyy sopia kokeen alussa, ja siinä yhteydessä huomioitavat asiat saatiin kirjattua tähän työhön. Kokeen jälkeen kerätään kaikkien osapuolten kokemukset ja parannusehdotukset ylös ja niiden pohjalta voidaan kirjoittaa käsikirja tilakoekäytännölle.
Mestariluokka -täydennyskoulutuksen kehitystyö
Keywords: Kotieläintuotanto, mehiläistalous, riistanhoito, kalatalous; sikatutkimus; tilakokeet; sikatilat; kotieläinhoito