Sekaviljely luonnonmukaisessa tuotannossa - Himanen, Sari; Känkänen, Hannu; Iivonen, Sari (Luonnonvarakeskus, 2023)
Sekaviljelyssä viljellään kahta tai useampaa viljelykasvilajia tai -lajiketta samalla peltoalalla joko osan tai koko kasvuaikansa ajan. Monivaikutteisella viljelymenetelmällä mahdollistuu ekologinen tehostaminen eli sadonlisä tehokkaammalla peltoalan ja kasvutekijöiden hyödyntämisellä ilman ulkoisten tuotantopanosten lisäämistä. Sekaviljelyn suunnittelussa korostuvat kasvilajien ja -lajikkeiden ominaisuudet, tekninen toteutus ja tavoiteltavat hyödyt. Luonnonmukaisessa tuotannossa sekaviljelyä on hyödynnetty etenkin seosviljelyn ja aluskasvien muodossa, mutta menetelmä voi tarjota uusiakin mahdollisuuksia lisätä viljelyn ilmastokestävyyttä, resurssitehokkuutta ja omavaraisuutta.
Keywords: luonnonmukainen viljely; sekaviljely