Kevytrakenteinen lammashalli Suomen ilmastossa - Kivinen, Tapani; Mustonen, Eeva (MTT, 2009)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin uudentyyppisen, muovikatteisen ja teräskaarirakenteisen hallin rakennuskustannukset sekä verrattiin sitä lampolan kasvatustiloina tavanomaiseen puurakenteiseen kylmäkasvattamoon. Tutkimus tehtiin talvella 2007-2008 Suomenlahden rannikolla Pernajassa sijaitsevalla lammastilalla. Molemmissa halleissa oli uuhia karitsoineen ja osa toimi verrokkiryhminä. Uuhien ja karitsojen terveydentilaa seurattiin verinäytteiden avulla ja karitsoiden kasvua säännöllisin punnituksin. Kasvatusolosuhteita verrattiin jatkuvalla lämpötila- ja kosteusseurannalla. Rakentamisprosessi dokumentoitiin ja työsuoritteet, materiaalimenekit ja niiden kustannukset eriteltiin. Tulosten perusteella perinteisen puuhallin ja muovihallin välillä ei ollut olosuhde-eroja sydäntalvella. Keväällä muovihallin päivälämpötiloissa esiintyi voimakkaampia päivävaihteluja ja valoisuus oli suurempaa kuin puuhallissa. Lampaiden terveysindikaattoreissa ei esiintynyt eroja hallien välillä. Päiväkasvut olivat hienokseltaan parempia muovihallissa. Lampaiden terveyden kannalta uusi hallirakenne oli tasavertainen kasvatustila perinteisiin puurakenteisiin kylmäkasvattamoihin verrattuna. Hallin rakennusaika oli noin 4 kuukautta. Kokonaiskustannukset 320 m2 kokoiselle rakennukselle olivat 61970 euroa . Uuhipaikan kustannuksiksi muodostui 380 euroa. Pilottikohteen perustusratkaisusta voidaan vielä kehittää teknisesti kevyempiä ja kustannustehokkaampia malleja. Vaihtoehtoisilla perustusratkaisuilla uuhipaikan kustannusten voidaan ennustaa laskevan alle 300 euron. Ulkopuolinen ruokintavisiiri yhdistettynä aperuokintavaunun rehujakeluun osoittautui työteknisesti tehokkaaksi. Visiirin rakennedetaljit olivat toimivia, mutta yksityiskohtia voidaan edelleen kehittää. Myös katemateriaaleiksi on tarjolla laaja kirjo eri paksuisia ja kestoltaan erilaisia materiaaleja. Näiden valinta on rakentajalle haasteellinen.

This project was a comparative research between a conventional wood con-structed hall and a new greenhouse-type production hall. The floor area of the new building was 320 m2 and the older one 250 m2. Both halls were full of ewes with new born and growing lambs. The health indicators did not show any remarkable differences between animals in different halls. The general animal health was good in both groups. Daily weight gain was slightly better in the new greenhouse-type hall. The indoor circumstances were equal in both buildings as far as temperature and humidity is concerned. Daily temperature variation and luminosity was greater in the greenhouse-type hall during the spring months but not during the winter months. Labour and material inputs were documented in the construction phase. The total project costs were 61970 euros. The price for one ewe place was 380 euros. This seemed to be at the low-end compared with other sheep production buildings built at the same period. There is a potential to build even cheaper - 300 euros / ewe place - if alternative, lighter foundation techniques are utilized. The cover material is the weakest point in the building due to its vulnerability to mechanical strains and slow decay. However there are several choices and thicknesses for cover materials. The outdoor forage delivery has indicated effectiveness with TMR-feeding.
Greenhouse facility as sheep production building in Finnish climate
Keywords: Ko; Ra; kaarihalli; akuutin faasin proteiinit; lampolat; eläinsuojat; lammas; karitsat; uuhet; maatalousrakennukset; rakennusmateriaalit; aperuokinta; sheep barn; out-of-season lambing; total mix ratio feeding; feeding trough; metal frame tunnel hall; acute phase proteins