Kulutõhusad ja jätkusuutlikud puidukogumismeetodid - Poikonen, Pasi; Iwarsson Wide, Maria; Laitila, Juha; Gudynaitė- Franckevičienė, Valda; Jakobson, Indrek; Luik, Allar; Pošlin, Livia; Gong, Peichen; Lazdiņš, Andis; Bermanis, Raimonds; Birkena- Dzelzkaleja, Maija; Grasmane, Elvira; et al. (Luonnonvarakeskus, 2020)
Metsa biomass on Läänemere piirkonnas väga oluline taastuvenergia allikas. Metsaraie käigus tekib tohutul hulgal raiejäätmeid, millest suurt osa oleks võimalik kasutada energia tootmiseks, kuid mis majanduslikel ja ökoloogilistel põhjustel jäetakse metsa. Valgustusraie käigus raiejäätmete ja väikeste puude kogumisel on kasvava taastuvenergianõudluse rahuldamiseks palju potentsiaali. Selle käsiraamatu eesmärk on suurendada taastuvenergia tootmist Läänemere piirkonnas, parandades ametiasutuste, metsa- ja energiaagentuuride, metsaomanike ja ettevõtjate organisatsioonide ning metsandusalase nõustamisega tegelevate organisatsioonide suutlikkust varajase harvendusraie käigus tekkinud raiejäätmete ja raiutud väikeste puude kogumise ja kasutamise edendamises. Käsiraamat koosneb viiest peatükist, milles antakse ülevaade metsa bioenergia rollist Läänemere piirkonna riikides: Eestis, Soomes, Saksamaal, Lätis, Leedus ja Rootsis. Iga metsakasvuetapiga seotud konkreetseid tingimusi kirjeldatakse tehnoloogilisest, majanduslikust ja keskkonnahoiu seisukohast. Käsiraamat tutvustab partnerriikide praeguseid puidukogumismeetodeid ja soovitab huvirühmadele parimaid tavasid. Selle eesmärk on võimaldada õppida individuaalselt ja organisatsiooniliselt uute metsa bioenergia rakendamise viiside kohta.
Keywords: Forest Bioenergy; Sustainability; forest technology; Forest Bioenergy; Sustainability; forest technology