Leikkoruusun talvikauden viljelytapojen merkitys energiankulutukseen, sadon määrään ja kukkien laatuun - Särkkä, Liisa; Tuomola, Päivi (MTT, 2010)
Ennen tekovalojen yleistymistä ja ympärivuotista viljelyä ruusukasvustot laitettiin talvilepoon pimeimmän ja kylmimmän talvikauden ajaksi. Nykyään tuotantokustannukset ja erityisesti energian hinta ovat nousseet ja tuonnin kasvun seurauksena kukista saatu hinta laskenut, minkä seurauksena useat viljelijät ovat palanneet takaisin talvilevon käyttöön ruusulla. Eri viljelytapojen kannattavuutta ei ole kuitenkaan verrattu toisiinsa. Tässä tutkimuksessa verrattiin lepotila- ja ympärivuotisen viljelyn energiankulutusta, sadon määrää ja laatua sekä kukkien kehitysaikaa kahtena talvena, kun ensimmäinen talvi oli lämmin ja toinen kylmä. Lisäksi kyseisten vuosien sadot laskettiin euroiksi kukkien tukkuhintojen mukaan ja energian hinnat arvioitiin Kauppapuutarhaliitossa. Tutkimus tehtiin MTT Kasvintuotannon tutkimuksen puutarhatuotannon kasvihuoneissa 2007-2009. Ruusulajikkeina olivat 'Happy Hour' ja 'El Toro'. Kasvien ikä tutkimuksen alussa oli runsaat 1,5 vuotta. Kasvit olivat siten hyvässä tuotantoiässä. Kasvualusta kivivilla oli viljelykouruissa, jotka olivat 60 cm maanpinnan yläpuolella. Kasveja kasvatettiin taittamalla osa versoista. Taimitiheys oli 9,7 kpl/m². Tekovalon määrä ympärivuotisessa viljelyssä oli noin 250 µmol/m²s ja lepotilaviljelyssä noin 150 µmol/m²s. Koejärjestelynä oli satunnaistettujen täydellisten lohkojen koe kuudella lohkolla ja 10 kasvilla lohkossa. Tilastomallissa lohkot olivat pesiytyneet käsittelyihin. Ulkolämpötila lepovaiheen aikana vaikutti energiankulutukseen. Ero ympärivuotiseen viljelyyn oli paljon suurempi lämpimänä kuin kylmänä talvena. Varjostusverhojen käyttö vähensi selvästi energiankulutusta ja energiahäviötä katteen kautta. Muina paitsi lepovaiheen aikana Happy Hour-lajike oli paljon satoisampi runsaassa valotuksessa ympärivuotisessa viljelyssä kuin lepotilaviljelyssä. El Toro-lajikkeen satoerot olivat pienet. Molemmilla viljelytavoilla koko koeaikana satomäärät olivat niin suuret, että energiankulutuksen kustannus tuli hyvin katetuksi. Lepotilan pituudella, kasvien kehitysasteella levon aikana ja valomäärällä ennen lepotilaa näyttäisi olevan vaikutusta lepovaiheen jälkeisen sadon kukkaversojen rakenteeseen ja kehitysaikaan. Viljelyolosuhteiden erot ympärivuotisessa ja lepotilaviljelyssä aikaansaivat rakenteeltaan erilaisia kukkaversoja ja vaikuttivat niiden maljakkokestävyyteen. Viljelyn aikainen integroitu tuholaistorjunta on myös esitetty.

Before the application of artificial lighting and a year-round approach in cut rose cultivation, rose plants got winter time rest period during the darkest and coldest time. Nowadays production costs and especially energy price have increased and flower import has decreased the flower price. As a consequence, many growers have returned to the use of winter rest period. However, profitability of these different growing methods has not been compared to each other. In this research, energy consumption, yield quantity and quality, and developing time of flowering shoot was compared between year-round and rest period growing methods over two winters. The first winter was warm and the second cold. In addition, the yields were calculated to euros according to wholesale prices and energy prices estimated by Growers Association. This research was conducted in MTT Plant Production Research, Horticulture greenhouse between 2007-2009. Rose cultivars were 'Happy Hour' and 'El Toro'. At the beginning of this research the age of the plants was over 1.5 years. The plants were in good production age. Growing medium rockwool was in growing gutters, which were 60 cm above the ground. Bending growing technique was applied. Plant density was 9.7 per m². Supplementary lighting in year-round cultivation was approx. 250 µmol/m²s and in rest period cultivation approx. 150 µmol/m²s. The experimental design was randomised block with 6 blocks and 10 plants/block. In the statistical model the blocks were nested into the treatments. Outside temperature during rest period influenced energy consumption. The difference in energy consumption to year-round cultivation was much higher in warm than in cold winter. The use of shading curtains decreased notably energy consumption and energy loss through the covering. During the time outside rest period, the yield of 'Happy Hour' was considerably higher in high irradiation in year-round than in rest period cultivation with less irradiation. Simultaneously, the difference between cultivation methods on yield of 'El Toro' was small. During the whole cultivation time, the flower yields of both cultivation methods covered well the energy consumption costs. The length of the rest period, plant developmental stage during rest period and light intensity before rest period had some influence on the structure of the flowering shoot during the first yield after the rest period and developing time. The difference in cultivation conditions in the year-round and rest period cultivation generated flowering shoots which were different in structure and contributed to their vase life length. Integrated pest management during cultivation is also presented.
Keywords: Energiankulutus; laatu; leikkoruusu; lepotila; maljakkokestävyys; sato; ympärivuotinen; integroitu torjunta; Cut rose; energy; quality; rest period; vase life; year-round; yield; integrated pest management