Tarvitseeko kettu ympärivuotisen pesäkopin - Korhonen, Hannu T; Rekilä, Teppo (Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto, 2005)
Selkeä ero löydettiin exploratiivisessa käyttäytymisessä: kopilliset olivat vähemmän exploratiivisia kuin kopittomat, ja pelokkaat olivat vähemmän exploratiivisia kuin luottavaiset. Exploratiivisuutta (halukkuutta tutkia uutta) pidetään eläimen hyvinvoinnin kannalta myönteisenä piirteenä. Kopillisten eläinten nahka selvästi likaisempi kuin kopittomien Neljäs tavoite oli selvittää ympärivuotisen pesäkopin tuotannollisia vaikutuksia. Tärkein tulos oli, että kopillisten eläinten nahka on selvästi likaisempi kuin kopittomien (puhtaita: kopilliset 48 kpl, kopittomat 100 kpl). Lisäksi kopittomien nahanlaatu oli selvästi parempi (laatu erinomainen: kopittomat 29 kpl, kopilliset 9 kpl). Pesäkoppien likaisuus lisääntyi kokeen kuluessa. Maaliskuussa 2004 noin 60 % kopeista oli hyvin likaisia ja lisäksi vielä noin 20 % melko likaisia. Puhdas ei siinä vaiheessa ollut yksikään kopeista. Muita keskeisiä tuloksia oli, että kopittomat kasvavat paremmin kuin kopilliset (loppupainot joulukuussa: 10.7 vs 10.4 kg). Luonteella ei ole vaikutusta kasvuun. Kopillisten naaraiden parituspainot (maaliskuun 15 pv: 8.9 kg) olivat korkeammat kuin kopittomien (8.5 kg). Luottavaisten naaraiden parituspainot (8.6 kg) olivat alhaisemmat kuin pelokkaiden (8.9 kg). Pentutuloksessa ryhmien välillä ei ollut tilastollista eroa.
Keywords: Ko; pesäkoppi; sinikettu; turkiseläimet