Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman mukainen skenaariotarkastelu vuoteen 2040 : Synteesiraportti - Ollila, Paula; Vikfors, Sofia; Kilpeläinen, Harri; Aakkula, Jyrki; Hirvelä, Hannu; Härkönen, Kari; Koikkalainen, Kauko; Miettinen, Antti; Myllykangas, Jukka-Pekka; Silfver, Tarja; Wall, Antti (Luonnonvarakeskus (Luke), 2022)
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma (MISU) (Maa- ja metsätalousministeriö 2022) koostuu maankäyttösektorille suunnitelluista toimenpiteistä, joilla tavoitellaan sektorille asetettuja ilmasto-tavoitteita osana Suomen tavoitetta saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2035 mennessä. Maan-käyttösektorilla toteutettavien lisätoimien tavoiteltu vuosittainen nettovaikutus on vähintään 3 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuoteen 2035 mennessä verrattuna nykytoimiin. Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt Luonnonvarakeskukselta skenaariotarkastelun (MISU-WAM) tavoitteen saavuttamisen varmistamiseksi. Skenaariolaskelmassa hyödynnettiin Hiilineutraali Suomi 2035 – ilmasto- ja energiapolitiikan toimet ja vaikutukset (HIISI) -hankkeessa laadittuja perus- ja lisätoimiskenaarioita (HIISI-WEM ja HIISI-WAM) (Maanavilja ym. 2021) sekä mm. selvitystä maankäyttösektorin ilmastotoimenpiteiden pääs-tövähennysmahdollisuuksista (Lehtonen ym. 2021) ja hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n päästökertoimia (IPCC 2014). Skenaariotarkastelun mukaan Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman toimilla saavutettu netto-vaikutus on 4,7 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuonna 2035 perusskenaarioon verrattuna. Tämä ylittää suunnitelmalle asetetun minimitavoitteen 1,7 miljoonalla hiilidioksidiekvivalenttitonnil-la. Vuoden 2035 kokonaisnettovaikutuksesta metsämaan osuus on 68 prosenttia ja viljelysmaiden osuus on 32 prosenttia. Skenaariossa vuoden 2035 maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsä-talous (LULUCF) -sektorin nettonielu on -22,7 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Epävarmuudet skenaariotöissä ovat suuria, joten tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina. Toimin-taympäristö muuttuu jatkuvasti ja muutokset voivat olla suuriakin, kuten Ukrainan sota on osoitta-nut. Skenaario myös sisältää aina suuren joukon oletuksia. Skenaario ei ole ennuste, vaan kuvaus yhdestä vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta, joka toteutuu vain, jos kaikki sen oletukset toteutuvat täysimääräisinä.
Keywords: ilmastonmuutos; hiilinielu; hiilivarasto; kasvihuonekaasut; maankäyttö; maatalous; metsitys; metsäkato; metsätalous; turvemaat