In vitro mycorrhization of micropropagated Helianthemum almeriense plantlets with Terfezia claveryi (desert truffle) - Morte, Maria Asunción; Cano, Antonio; Honrubia, Mario; Torres, Pilar (Agricultural Research Centre of Finland, 1994)
Terfezia claveryi-sienen ja mikrolisättyjen Helianthemum almeriense-mikrotaimien välistä mykorritsasymbioosia tutkittiin in vitro- olosuhteissa muunnetulla Melin-Norkrans (MMN) agaralustalla, jonka pH oli 8,0, Kahdentoista viikon jälkeen taimien mykorritsaprosentti oli 80. T claveryi muodosti isäntäkasvin kanssa tupettoman ektendomykorritsan. Sienen vaikutusta tutkittiin myös in vitro -juurrutuksessa. T calveryi ei parantanut H. almeriense mikropistokkaiden in vitro juurtumista. Mikropistokkaiden eloonjääminen in vitro -olosuhteissa muodostui rajoittavaksi tekijäksi. Mykorritsasiirrostus näytti parantavan juurtuneiden mikrotaimien eloonjäämisprosenttia. Tutkimuksessa pohdittiin myös agaralustan ravinnekoostumuksen ja ph-luvun vaikutusta eloonjäämiseen.

The mycorrhizal synthesis of Terfezia claveryi with micropropagated plantlets of Helianthemum almeriense was carried out in vitro on modified Modified MelinNorkrans (MMN) agar medium with pH 8.0. The mycorrhization rate was about 80% after 12 weeks. T claveryi formed ectendomycorrhizas without hyphal mantle. The effect of the fungus on in vitro rooting was also studied. T claveryi did not enhance in vitro rooting of microcuttings of H. almeriense. In vitro survival of the plantlets was the limiting step and mycorrhizal inoculation appeared to improve the survival rate of rooted plantlets. The effect of the mineral composition and pH of the medium on survival are discussed.
Keywords: Pu; mikrolisäys; pH; micropropagated Cistaceae plantlets; in vitro svnthesis