Virallisten lajikekokeiden tulokset 2009-2016 - Laine, Antti; Högnäsbacka, Merja; Niskanen, Markku; Ohralahti, Kalle; Jauhiainen, Lauri; Kaseva, Janne; Nikander, Hannele (Luonnonvarakeskus, 2017)
Virallisia lajikekokeita tehdään uusien kasvilajikkeiden viljelyarvon arvioimiseksi. Tiedot kasvilajikkeiden satoisuudesta, viljelyominaisuuksista ja sadon laadusta auttavat viljelijöitä ja pellon tuotteiden jalostajia valitsemaan oikeat lajikkeet käyttöönsä. Myös kasvilajikeluetteloon otettavat lajikkeet päätetään virallisten lajikekokeiden tulosten perusteella. Lajikkeiden viljelyarvoa arvioidaan käytännön viljelyä vastaavissa kenttäkokeissa, joissa uusia lajikkeita verrataan tunnettuihin mittarilajikkeisiin. Kokeet toteutetaan valtakunnallisesti kattavasti, vuonna 2016 kahdellatoista koepaikalla. Lisäksi järjestetään erilliset kokeet viljojen taudinkestävyyden ja ohralajikkeiden happamuudenkestävyyden selvittämiseksi. Myllyvehnistä määritetään leivontalaatu. Uuden kasvilajikkeen viljelyarvo selvitetään kahden vuoden kokeilla. Monivuotisilla nurmikasveilla koejakso kestää kuitenkin perustamisvuoden jälkeen kolme satovuotta. Lajikeluetteloon hyväksytyistä lajikkeista voidaan peruskoejakson jälkeen tehdä täydentäviä neuvonnallisia kokeita. Lajikekokeiden tulokset esitetään kahdeksan vuoden yhdistelminä. Tulokset analysoidaan käyttäen lineaarisia sekamalleja.
Results of the Official Variety Trials 2009-2016
Tiedosto korjattu 2.2.2017. Julkaisuun on lisätty leivontalaatuanalyysien tulokset.
Keywords: lajikkeet; leipävilja; rehuvilja; palkokasvit; öljykasvit; nurmikasvit; peruna