Karhukanta Suomessa 2021 - Heikkinen, Samuli; Kojola, Ilpo; Mäntyniemi, Samu (Luonnonvarakeskus, 2022)
Suomen karhukannan noin kymmenen vuotta sitten alkanut runsastuminen näyttää taittuneen, kun verrataan vuoden 2021 pentuehavaintoaineistoa vuosien 2019 ja 2020 aineistoon. Erillisten pentueiden määrän arvioitiin olleen 212 ja kannan kokonaisyksilömäärän ennen vuoden 2022 metsästyskautta ennustetaan olevan 2 250–2 400 karhua. Pentueiden määrä pieneni 17 % ja kokonaisyksilömäärä oli 16 % pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Viitteet karhukannan kasvun taittumisesta koskevat Itä-Suomen tiheän kannan alueita (Kainuu, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi), missä karhukantaan on kohdistunut muuta maata korkeampi metsästysverotus. Havaintoaineistoon liittyy kuitenkin epävarmuustekijöitä, minkä takia yhtä vuotta koskevan aineiston vertaaminen aiempiin vuosiin ei anna yksiselitteistä tietoa karhukannan muutoksista. Mahdolliset muutokset tulevat selkeämmin esiin vasta useampaa vuotta koskevan aikajänteen tarkastelussa.
Keywords: karhu; kanta-arvio; pentue; todennäköisyys