The effects of ridging, row-spacing and seeding rate on carrot yield - Taivalmaa, Sanna-Liisa; Talvitie, Heikki (Agricultural Research Centre of Finland, 1997)
Tutkimuksella selvitettiin maan muotoilun (tasamaa, pieni ja iso harju), kylvötavan (yksirivi, kaksirivi ja nauha) sekä siementiheyden (40, 50, 60 ja 70 taimea/ m 2 ) vaikutusta porkkanan sadon määrään ja ulkoiseen laatuun. Jokainen maan muotoilutapa vaatii oman viljelytekniikan, jonka valintaan vaikuttaa se mihin tarkoitukseen porkkanoita viljellään. Taimettumisen onnistuminen oli yksi tärkeimmistä sadon määrään vaikuttavista tekijöistä. Suurin sato saatiin pienestä harjusta. Kaksoisrivikylvö oli sopivin kylvötapa kaikilla maanmuotoilutavoilla. Porkkanan juuren kokoon vaikutti eniten siementiheys; mitä suurempi tiheys, sitä pienempiä juuria. Maanmuotoilu, kylvötapa tai kylvötiheys eivät vaikuttaneet haarautuneiden ja haljenneiden juurten määrään. Viljeltäessä porkkanoita tuorekäyttöön halutaan paljon kooltaan melko pieniä porkkanoita. Tällöin sopivin maanmuotoilutapa on tasamaa tai pieni harju ja taimitiheys tulisi olla 60-70 porkkanaa/m 2. Pieneen harjuun paras kylvötapa on kaksirivikylvö, mutta myös nauhakylvölla saadaan hyvä sato, jos maaperä on taimettumisaikana tarpeeksi kostea. Tasamaalla myös yksirivikylvöllä voidaan saada tyydyttävä sato. Isoissa harjuissa porkkanoiden keskipaino on suurempi kuin muilla maanmuotoilutavoilla viljeltyjen porkkanoiden, joten iso harju sopii hyvin teollisuusporkkanan tuotantoon. Tällöin sopiva taimitiheys tulisi olla 40-50 porkkanaa/m 2.

Cool, wet spring weather often delays the early growth of carrots (Daucus carota L.) in northern Europe. This effect may be partly obviated by sowing in ridges. Many types of ridges are used, but the most suitable for carrot cultivation under the conditions prevailing in northern Europe has yet to be determined. The effects of ridging, seeding rate and sowing system on the yield and visible quality of carrots were therefore studied in the field during three years. The highest yields were recorded for carrots sown in double rows on a narrow ridge. The effect of sowing system on mean root weight differed depending on the ridging regime. The mean weight of roots was higher for carrots cultivated on broad ridges than in other systems. Seeding rate had the most significant effect on mean root weight. For industrial purposes it is recommended that carrots be cultivated on broad ridges in double rows at low seeding rates with irrigation. The optimal cultivation technique for carrots destined for the fresh vegetable market would be narrow ridges sown in double rows at high seeding rates. The ridging system, seeding rate and row spacing did not appear to affect the external quality of roots. More detailed studies should be carried out to establish the effects of abiotic growth factors under different ridging regimes.
Keywords: Pu; juurekset; porkkana; kylvö; kylvötiheys; harjuviljely; ridge; seeding rate; sowing