Porsaiden hoito ilman antibiootteja - Suomi, Kaija (fi, 1996)
Maa- ja Metsätalousministeriön mikrobilääketyöryhmän mietinnössä kehotetaan vähentämään järjestelmällisesti antibioottisten rehun lisäaineiden käyttöä. Niitä ei pitäisi käyttää ainoastaan eläinten kasvun lisääjänä. Ministeriön mietinnössä annetaan myös antibioottisille lisäaineille käyttösuositukset. Eläinten ja ihmisten sairauksien hoitoon käytettävien mikrobilääkeaineiden käyttöä rehun lisäaineena ei pitäisi sallia. Sellaisia antibioottisia lisäaineita, joille kehittyy helposti vastustuskyky, ei tulisi käyttää lainkaan. Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos on tekemässä resistenssi- eli vastustuskykyseurantaa antibiootisten lisäaineiden osalta. Rehunvalmistajat luopuisivat kemoterapeuttisista lisäaineista mielellään, jos tilalle olisi asettaa luonnonmukaisempi vaihtoehto. Tällä hetkellä ei kuitenkaan uskalleta kokonaan luopua porsasrehujen lisäaineista. Kuitenkin ripulisuus on ongelma, jonka aiheuttjat pitäisi pystyä ehkäisemään. Sinkin lisääminen vieroitusrehuun määrätyksi ajaksi ehkäisee tehokkaasti ripulia ja smalla parantaa porsaiden kasvua. Senkään laaja pitempiaikainen käyttö ei ole Ruotsin mallin mukaan suositeltavaa. Kehittelytyötä on vielä tehtävä sopivan lisäaineen löytämisksi. Sitä ennen on hyvä muistaa porsaiden hoidossa vanhat hyvät konstit. Ensinnäkin huolehditaan emakon terveydestä. Toiseksi siitä, että porsaat saavat heti syntymän jälkeen ternimaitoa vastustuskyvyn lisäämiseksi. Lisäksi pitää muistaa, että porsaiden juomavesi ja rehu ovat raikkaita ja puhtaita. Myös karsinan tulee olla puhdas, etteivät ympäristöstä saadut bakteerit lisää suoliston haitallisten bakteerien määrää. Ripuli on kuitenkin sairaus, jonka hoidossa antibiootilääkitys voi olla tarpeen.