Metsäpuiden siemenhuollon laatuketju - Hankkeen loppuraportti - Helenius, Pekka (Finnish Forest Research Institute, 2010)
Raportissa esitellään tulokset Metsäntutkimuslaitoksen Haapastensyrjän jalostusasemalla ja Suonenjoen yksikössä vuosina 2008 2010 ulkopuolisella rahoituksella toteutetusta kaksivuotisesta metsäpuiden siemenhuollon kehittämishankkeesta. Hankkeen tavoitteena oli tunnistaa ja poistaa siemenhuoltoketjusta kaikki tekijät, jotka voisivat heikentää siemenen laatua ennen sen käyttöä taimitarhalla tai metsäkylvössä. Samalla ideoitiin ja testattiin uusia toimintamalleja ja tekniikoita siemenhuollon logistiikkan, ergonomian ja tuotannon tehokkuuden parantamiseen. Lisäksi pyrittiin yhtenäistämään siementen laadun arviointimenetelmät kansainvälisten standardien mukaisiksi. Hankkeeseen osallistuivat merkittävimmät kotimaiset siementuottajat, siementen käyttäjiä, yksi laitevalmistaja sekä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kasvianalytiikkayksikkö. Alkukartoituskyselyn ja siementuottajien edustajien kanssa käytyjen kahdenkeskisten neuvottelujen jälkeen jokaiselle toimijalle valittiin yksilölliset kehittämiskohteensa. Keskeisiä kehittämiskohteita olivat mm. käpyjen keruun ja välivarastoinnin logistiikka, käpyjen esikuivaus ja karistus, keruun, välivarastoinnin ja karistuksen hygienia, siementen kosteusmittaus, kuusivartteiden kukittaminen, idätystestaus sekä siementen varastointi. Hankkeessa saatujen kokemusten ja havaintojen sekä aikaisemman tutkimustiedon pohjalta laadittiin koko siemenhuoltoketjun kattava omavalvontajärjestelmä
Taitto: Anne Siika
Keywords: asiakaspalaute; HACCP; hygienia; IDS; idätystestaus; kalibrointi; karistus; logistiikka; näytteenotto; omavalvonta; PREVAC; rinnakkaistestaus; säähavainnot; tuleentuminen; varastointi; vitalisointi