Jämförelse mellan FADN-bokföringssystemet i Finland respektive Sverige - Forsman, Kim (MTT, 2005)
Oheisessa tutkimuksessa on verrattu FADN-kirjanpitojärjestelmää ja sen tuloksia Suomessa ja Ruotsissa. FADN (eng. Farm Accountancy Data Network) on maatalouden tilatason kirjanpitojärjestelmä, joka on EU komission ylläpitämä ja perustuu unionin säädöksiin kaikissa EU-maissa. Vaikka kirjanpitojärjestelmässä sovelletaan samoja sääntöjä, eri EU-maiden standardituloksissa (eng. Standard Results) on tiettyjä eroja. Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu FADN-kirjanpitojärjestemän toteuttamista Suomessa ja Ruotsissa. Tutkimuksessa on aluksi tarkasteltu FADN-järjestelmän rakennetta molemmissa maissa, ja todettu tiettyjä eroavuuksia jo siinä vaiheessa. Lähempään tarkasteluun on valittu noin 30 muuttujaa, joiden eroja on tarkasteltu mm. tilastollisilla testeillä. FADN-järjestelmän soveltamisesta johtuvia em. maiden välisiä eroja on tarkasteltu kaikkien valittujen muuttujien osalta ja erityisesti niiden muuttujien, joilla on suuri vaikutus maataloustuloon. Vertailussa ovat mukana maidontuotantotilat ja viljatilat tilakokoluokista 16-40 ESU ja 40-100 ESU vuosilta 1999 ja 2000. Selvityksessä ilmeni, että FADN-järjestelmän toteutuksessa on eroja molemmissa maissa, ja suurimmat erot olivat omaisuusosien arvostuksessa ja poistoissa. Ruotsalainen järjestelmä on perustettu toteuttamaan FADN- järjestelmän vaatimukset, mutta suomalainen järjestelmä täyttää tämän lisäksi myös kansallisia tarpeita varten kannattavuustutkimuksen vaatimukset. Standarditulosten vertailun mukaan suuria eroja on monissa muuttujissa, kuten kokonaistuotossa, joka on Ruotsissa suurempi, työtuntien määrässä, joka on suurempi Suomessa, kuten myös tuissa ja maataloustulossa. Kaikkien muuttujien kohdalla ei ole ollut mahdollista tehdä päätelmiä siitä, johtuvatko erot tuotanto-olosuhteista vaiko kirjanpitojärjestelmästä. Molemmat lähteet tuloseroille kumuloituvat maataloustulon kohdalla, joka on FADN standarditulosten mukainen lopputulos.

The main goal in the study has been to compare possible differences in the FADN-bookkeeping system and results between Finland and Sweden. The FADN ( Farm Accountancy Data Network) is a system for collecting data from farm economics. The system is directed by the EU comission and it bases on the regulations of the Union in all EU countries. In spite of the unify rules of the system many differences have been found between the member countries in the FADN Standard Results. In the study the FADN-system has been examined and how the data has been collected from the farms in the two member countries. In addition to the system also results of the FADN has been compared between the both countries. In the beginning of the study the structure of the FADN-system has been examined and already in that some differences were found. About 30 variables were selected for more detailed examination by means of the size of differences and statistical tests. Differences which due to the implementation of the FADN bookkeeping system in the two countries have been examined for the all variables and especially for those which have a great effect on Family Farm Income. The comparison has been made by means of the data of milk farms and grain farms in the size classes of 16-40 ESUs and 40-100 ESUs in 1999 and 2000. According to the results of the study implementation of the FADN system in the both countries is different, and the greatest differences were dued to the valuation of the property and depreciaton. The Swedish system is founded for the demands of the FADN system, but in addition to the FADN the Finnish system produces also results of the profitability of farms for the national needs. In the study big differences have been found in many variables, as in the gross return, which is bigger in Sweden, in the workinput, which is bigger in Finland, as well as in the supports and Farm Income. It was not possible to make conclusions for all of the variables if the difference was dued to the natural production conditions or to the bookkeeping system itself. These both sources of differences accumulated in the Farm Family Income, which is the final result of the FADN Standard Results.

I den här undersökningen har det varit för avsikt att jämföra eventuella skillnader i FADN -bokföringssystemet och resultaten mellan Finland och Sverige. FADN (eng. Farm Accountancy Data Network) är ett system för samling upp information om lantbrukets ekonomi på gårdsbasis. Systemet upprätthålls av EU kommissionen och baserar sig på unionens lagstiftning i alla EU länder. Trotts att systemet tillämpas med likadana regler, har man funnit att det finns vissa olikheter i FADN standard resultaten (eng. Standard Results) mellan olika länder. I undersökningen har man granskat hur systemet är upplagt och hur uppgifterna samlas in från gårdarna i de två medlemsländerna. I den första delen av undersökningen har uppbyggnaden av FADN-systemet redogjorts i båda länderna. Redan i denna del har vissa olikheter funnits. Ungefär 30 variabler har sedan valts för närmare granskningen genom procentuella skillnader och statistiska tester. Skillnader som beror på tillämpningen av FADN-bokföringssystemet i de två länderna har granskats för alla variablerna och i synnerligen för dem som har stor inverkan på lantbruksinkomst. Jämförelserna har gjorts för mjölkproduktionsgårdar och spannmålsgårdar i storleksgrupper 16-40 ESU och 40-100 ESU med årens 1999 och 2000 data. I utredningen framkom att FADN-systemets upplägg i de båda länderna skiljer sig, och de största skillnaderna finns i värderingen av egendom och i avskrivningarna. Det svenska systemet är upplagt för att fylla kraven för FADN-systemet, men det finska systemet fyller ännu de ursprungliga kraven av lönsamhetsundersökningen för nationala behov. Enligt jämförelsen av standardresultaten finns det stora skillnader i många variabler, som i totalavkastning, som är större i Sverige, i arbetstimmar, som är större in Finland, samt i stöder och lantbruksinkomst. Det var inte mögligt att dra slutsatser för alla variablerna om det var olika produktionsförhållandena eller olikheter i bokföringssystemet som var orsak till skillnaderna. Båda skillnadskällorna kumulerade i lantbruksinkomsten som är slutresultat av FADN standard resultaten.
Keywords: Ma; maatalous; talous; maatilat; kirjanpito; Suomi; Ruotsi; EU; agriculture; economics; farms; bookkeeping; Finland; Sweden; EU; lantbruk; ekonomi; gårdar; bokföring; Finland; Sverige; EU