Kestävät käytännöt matkailun suunnittelussa ja kehittämisessä - (:unkn) unknown (Finnish Forest Research Institute, 2005)
Rokualla keväällä 2005 järjestetyssä luontomatkailusymposiumissa tarkasteltiin kestävyyttä matkailun suunnittelussa ja kehittämisessä. Tämän julkaisu pohjautuu symposiumissa pidettyihin alustuksiin, jotka käsittelivät kestävyyden eri ulottuvuuksia. Ekologista kestävyyttä pidetään usein vahvimpana ja tärkeimpänä kestävän kehityksen tukipilarina, mutta tämän kirjan artikkeleissa nostetaan vahvasti esiin myös taloudellisen ja sosiokulttuurisen kestävyyden kysymyksiä. Myös matkailun luontopohja tulee laajasti esiin, sillä kahdessa tämän teoksen artikkelissa käsitellään geologian suhdetta luontomatkailuun.Sekä symposiumi että julkaisu toimivat myös kahden EU Life Ympäristö -hankkeen kohtauspaikkana. Rokua EU Life Ympäristö -hankkeessa on tarkastelu vuosina 2002 2005 matkailun ekologiseen kestävyyteen liittyviä kysymyksiä ja hankkeen tuloksena tietous luontoon perustuvan matkailun ekologisista vaikutuksista ja niiden hallintakeinoista on lisääntynyt. Lapin matkailukeskusten suunnittelu ja sen kestävyyden haasteet ovat kohteena vuonna 2004 alkaneessa EU Life Ympäristö hankkeessa Matkailualueet maisemalaboratorioina: työvälineitä kestävän matkailun kehittämiseen . Siinä pyritään selvittämään erityisesti Levin ja Ylläksen matkailukeskusten maisemaan ja ympäristöön vaikuttavia tekijöitä. Molempien Life-hankkeiden tuottamaa tietoa ja esiinnostamia hyviä käytäntöjä on tarkoitus esitellä jatkossa Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa, ja tietoa pyritään jakamaan myös muihin luontomatkailun kannalta keskeisiin keskuksiin EU:n alueella.
Keywords: EU Life Ympäristö; ekologinen kestävyys; geomatkailu; kestävä kehitys; luontomatkailu; sosiokulttuurinen kestävyys; taloudellinen kestävyys