Kasvigeenivarat käytössä - Veteläinen, Merja; Antonius, Kristiina (MTT, 2008)
Kasvigeenivarojen suojelun perimmäinen tavoite on edistää eritavoin niiden käyttöä maaja puutarhataloudessa. Kasvigeenivarojen sisältämä perinnöllinen muuntelu on kasvinjalostuksen raaka-ainetta ja ilman tätä ei ole mahdollista jalostaa uudenlaisia lajikkeita eri tarkoituksia varten. Erityisesti suomalaisten kasvigeenivarojen tärkeitä ominaisuuksia ovat talvenkestävyys ja pitkän päivän oloihin sopeutuminen. Koska Suomessa harjoitetaan maailman pohjoisinta kasvinviljelyä, tulee meidän itse huolehtia siitä, että näitä erityisominaisuuksia on tallessa erilaisia tulevaisuuden tarpeita varten. Kasvigeenivaroja voidaan hyödyntää myös tuotteistamisen kautta. Esimerkkinä tästä on MTT:n FinE -tavaramerkillä tunnistettavat kestävät ja kauniit koristepensaat sekä marja- ja hedelmälajikkeet. Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite, ja tunnus takaa sen, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. Osa FinE-kasveista on alkuperältään paikallisesti sopeutuneita kantoja ja siksi myös historiallisesti arvokkaita. Toinen tuotteistamisesimerkki on maatiaisperuna Lapin Puikula, jolle on myönnetty vuonna1997 EU:n alkuperäistuotteen nimisuoja. Lapin Puikulaksi saa kutsua puikulaperunaa, joka on tuotettu Lapissa, missä sen erityisominaisuudet tulevat esille seurauksena paikallisista viljelyoloista. Perinnöllistä monimuotoisuutta tarvitaan myös tutkimuksessa. Esimerkkinä tästä ovat lajien taksonomia ja evoluutiotutkimus, genomitutkimus, monimuotoisuuden hyödyntämis- ja suojelumenetelmätutkimus.
Keywords: Ka; kasvigeenivaratutkimus; kasvigeenivarojen hyödyntämien