Luomututkimusta maamikrobeista aluetalouteen : MMM:n Luomututkimusohjelman 2003-2006 loppuraportti - Suokas, Brita; Nykänen, Arja (MTT, 2008)
Maa- ja metsätalousministeriön luomututkimusohjelmassa 2003 2006 toteutettiin 15 tutkimushanketta, jotka tuottivat tietoa koko luonnonmukaisen maaja elintarviketalouden tuotantoketjusta. Tutkimusohjelma osoitti, että luomutuotannon ongelmien ratkaiseminen edellyttää monitieteistä tutkimusta. Luomutuotannon perustana toimivat kasvinvuorotus ja hidasliukoiset ravinteet osoittivat vaikuttavuutensa. Kasvitautiongelmat pahenevat ilman viljelykiertoa. Pitkään luomuviljelyssä olleeseen maahan kehittyy kasvien terveyttä edistävä mikrobikanta ja palkokasvien typensidontakyky toimii tehokkaasti. Karjatilojen ja kasvinviljelytilojen välinen, viljelykierron tasolla toimiva, yhteistyö lisää luomun ravinteidenkäytön tehokkuutta. Lannoitteena käytettävä lihaluujauho on hyvä luomupeltojen lannoite. Yhdyskuntien kompostoitu biojäte soveltuu ravinteita kierrättävään lannoitustapaan, mutta luomupelloille levitys vaatii vielä hyväksytyn erilliskeräilyn järjestämistä. Apilaa sisältävä nurmirehu lisää lypsylehmien maitotuotosta ja on hyvä rehu myös lihanautojen kasvatuksessa. Apilarehu vaikuttaa luomumaidon rasvan koostumukseen myönteisesti, mistä hyötyy myös ihminen. Nautojen ja lampaiden yhteislaidunnus hyödyntää nurmea uudella tavalla. Tutkimusten perusteella luonnonmukainen tuotantotapa ei lisää naudanlihan ja kananmunien elintarviketurvallisuusriskejä. Kotimaisen luomu- ja lähiruoan käyttö kiinnostaa niin kuluttajia kuin kunnallisia ruokapalveluja. Julkisuuskuva on hyvin myönteinen, ja käytön esteenä ovat lähinnä tuotteiden hinta ja saatavuus. Tuotteiden saatavuus helpottuisi lisäämällä elintarvikeketjun toimijoiden välistä vuorovaikutusta. Luomu- ja lähiruoan kulutus vaikuttaa myös aluetaloudellisesti. Paikallinen ruokatalous tarjoaa monille maataloudesta ja elintarviketeollisuudesta riippuville Suomen alueille merkittävän mahdollisuuden luoda yrityksiä ja työpaikkoja sekä säilyttää olemassa olevia maaseudun työpaikkoja. Luomutuotanto voi olla taloudellisesti kannattavaa, kun myyntituotteiden määrä ja laatu, tuotantoon panostettu työmäärä sekä erityistukien saanti ovat kunnossa. Luomutuotantoa ja luomutuotteiden kulutusta on tuettava yhteiskunnan toimin, koska tuotannosta on yhteiskunnallista hyötyä yhteisen elinympäristön hoitamisen muodossa.

The Finnish Ministry of Agriculture and Forestry funded a Research Programme on Organic Food and Farming in 2003¯2006. The program consisted of 15 projects under different themes over the whole food chain. Organic farming is based on crop rotations and use of slowly soluble nutrient sources. Results showed that crop rotations prevent plant diseases and develop microbes, which are unfavourable for plant diseases like clover rot. Biological nitrogen fixation is also efficient in organic fields. Co-operation between farms with crop husbandry and animal husbandry increases the nutrient use efficiency. Meat bone meal turned out to be a good fertilizer in organic farming. Bio-waste composts are also safe fertilizers in organic farming, but they are not possible to use before the collection of biowastes is well organised in Finland. The influence of mixed-species grazing on herbage and animal production was studied for the first time in Finland and it turned out to be an effective way for efficient use of pastures. The lambs grazed several weeds, e.g. detrimental northern dock (Rumex longifolius). Fodder with red clover increases the intake and thus the milk yield as well as meat production. The effect of clover on fatty acids of milk is favourable, as well. Organic production methods do not increase the pathogenic risks of meat and eggs as foodstuffs. Both consumers and public catering are interested in organic and local food. The attitudes are positive, but there is a problem of high price and difficulties with supply. Better communication between actors of the food chain would improve the supply of organic foodstuffs. The increase in demand of the local and organic food can acquire positive socio-economic impacts, create new jobs and possibilities for SMEs on areas, which are dependent on agriculture and food industry. Organic food and farming can make good profits, if the quality and quantity of products, work force as well as subsidies form a good totality. The payment of subsidy can be argued by the environmental benefits of organic farming.
Keywords: Ka; luonnonmukainen maataloustuotanto; kasvinvuorotus; biojätteet; kierrätys; lähiruoka; maaperä; laatu; kananmunantuotanto; naudanlihantuotanto; kasvitaudit; perunarutto; taudinaiheuttajat; puna-apila; bio-waste; re-cycling; meat bone meal; local food; organic food and farming; soil quality; egg production; meat production; potato late blight; pathogens; red clover