Soiden ennallistamisen seuranta: mitä olemme oppineet ennallistamisen vaikutuksista soiden hydrologiaan ja kasvillisuuteen? - Räsänen, Aleksi; Elo, Merja; Isoaho, Aleksi; Päkkilä, Lassi; Marttila, Hannu; Ronkanen, Anna-Kaisa; Ikkala, Lauri; Keränen, Kaapro; Kareksela, Santtu (Suomen biologian seura Vanamo, 2024)
Suomessa soiden ennallistamisen onnistumista on seurattu laajasti Metsähallituksen Luontopalveluiden seurantaverkostossa vuodesta 2007. Tässä artikkelissa koostamme seurantaverkoston avulla kerätyn kymmenvuotisseurannan tulokset ennallistamisen aikaansaamista muutoksista hydrologiassa ja kasvillisuudessa. Lisäksi kerromme viimeaikaisesta kehityksestä ennallistettujen kohteiden kaukokartoitusseurannassa.
Keywords: soiden ennallistaminen; ennallistaminen; suot; hydrologia; kasvillisuus