Muuttuva maaseutuyrittäjyys - Monialaisten tilojen, perusmaatilojen ja maaseudun muiden yritysten yrittäjyys ja resurssienhallinta 2000-2006 - Rantamäki-Lahtinen, Leena; Vesala, Hannu T.; Vesala, Kari Mikko; Karttunen, Janne; Tuure, Veli-Matti (MTT, 2008)
Suomalaisen maatalouden rakennekehitys on ollut viime vuosina nopeaa ja yrityskoon kasvattaminen on ollut jo nyt monille suomalaisille viljelijöille elinehto. Voidaan kuitenkin arvioida, että jo lähivuosina viljelijöillä ja koko elinkeinolla on edessään vielä huomatta-vasti suurempia haasteita. Tässä tutkimuksessa tarkastelukohteena on monialaisen tilan muodostama kokonaisuus, johon kuuluvat niin maatilatalous, muu yritystoiminta kuin viljelijäperhekin. Vertailukohteina ovat perustuotantotilat ja -tilayhtymät sekä maaseudun muut pienyritykset. Tutkimushankkeen tarkoituksena on auttaa viljelijää johtamaan maata-lous- tai maaseutuyrityksensä kokonaisuutta ja näin edistää suomalaisten maaseutuyritys-ten kilpailukykyä ja maaseudun elinvoimaisuutta. Johtamista tarkasteltiin resurssijohtami-sen ja yrittäjyyden näkökulmista soveltaen sosiaalipsykologian, liiketaloustieteen ja tekno-logiatutkimuksen lähestymistapoja. Tutkimusaineistona käytettiin kahta postikyselyaineis-toa, jotka kerättiin vuonna 2001 (N=1 093) ja vuonna 2006 (N=871). Yrittäjäidentiteettiä koskevan osion keskeisimmäksi tulokseksi nousi se, että vaikka suo-malaiset viljelijät vahvasti identifioivat itsensä tuottajiksi, niin se ei estä heitä näkemästä itseään myös yrittäjinä. Suurin osa tavanomaisista viljelijöistä piti itseään sekä tuottajina että yrittäjinä. Monialaisilla viljelijöillä, joilla harjoittivat myös muuta yritystoimintaa maatalouden ohella, yrittäjä-identiteetti oli vielä tavanomaisia viljelijöitä vahvempi, eivät-kä monialaiset viljelijät tässä suhteessa poikenneet kovin paljoa muista maaseutuyrittäjistä. Liiketaloustieteen näkökulmasta tehdyn osion keskeisten tulosten mukaan yrityksen talou-dellinen menestymisen ja sen erilaisten resurssien välillä on yhteys. Yrittäjien oman arvion mukaan yrityksillä on keskimäärin kohtuullisen hyvin erilaisia resursseja. Tulosten perus-teella voidaan sanoa, että maaseutuyrityksissä on keskimäärin hyvät sisäiset valmiudet sopeutua muutoksiin ja rakentaa tulevaa. Maataloustöiden organisointia koskevan osion keskeisin tulos on se, että kaikkien töiden tekeminen itse on hyvin harvinaista sekä perustuotanto- että monialaisilla tiloilla. Töitä jaetaan hyvin yleisesti tilayhteistyöllä ja ulkoistamalla tai niitä tehdään edellä mainittujen ja oman työn yhdistelminä. Kuvaavaa maamme maatiloille on monimuotoisuus maatilata-louden töiden organisoinnissa. Perustuotanto- ja monialaisten tilojen omistajat korostavat tilayhteistyössä erityisesti yhteistyön tuomia taloudellisia etuja. Lisäksi yhteistyön koetaan antavan henkisiä virikkeitä. Urakoitsijan palkkaamisen koetaan puolestaan vähentävän maatalousyrittäjän työperäistä kuormitusta ja edistävän yrittäjäperheen työturvallisuutta.

At the moment rural areas are going through a rapid socio-economic change in Finland. Agriculture is under severe pressures. Farmers and other rural entrepreneurs, who are developing their enterprises in this uncertain situation, face demands towards better com-petitiveness and efficiency. The most common "development trends" among farmers are A) enlargement of farm size and specialisation within agriculture or B) diversification to non-agricultural industries. The number of diversified farms has increased during past years. However, the management of the diversified or enlarged farm is a very challenging task. The main objectives of this research are: 1) to investigate entrepreneurial identities of farmers, diversified farmers and other rural entrepreneurs. 2) To study the farms, diversi-fied farms and other rural enterprises from resource-based view and 3) To investigate what kind of the different forms of co-operation exists between farms and outsourcing. Two data sets were utilised in this study: first, data collected in a postal survey in 2001, and second, data collected in a follow-up survey in 2006. The 2006 data consist of two data sets: panel data from the 2001 survey and an additional sample. In both cases, the data consisted of three main groups: 1) non-agricultural small-scale businesses ('non-farm enterprises'), 2) farmers who also had non-agricultural business ('diversified farms'), and 3) conventional farmers concentrating only on agriculture ('conventional farms'). The findings of the study indicate that even though Finnish farmers had strong producer identity, they simultaneously had also strong entrepreneurial identity. However, the self-definitions of diversified farmers appear more entrepreneurial than those of conventional farmers. According to the management study, there is link between resources and financial success. Farmers who have diversified are well placed in possessing general resources to run their farm-firm complexes. In addition also conventional farms and non-farm enter-prises had reasonable situation possessing needed resources. According to the 2006 survey, outsourcing and co-operation are very comm
Keywords: Ma; identiteetti; maaseutuyrittäjyys; johtaminen; menestyminen; resurssi; tilayhteisö; työturvallisuus; työssä jaksaminen