Emolehmiä perinnebiotoopeille - Holmström, Maj-Hild (Maaseudun Tulevaisuus, 2003)
Perinnebiotooppien säilyminen edellyttää jatkuvaa vuosittaista hoitoa. Hoitomuodoista tärkein on laidunnus. Tähän naudat sopivat erinomaisesti laiduntamalla vuorotellen korkeaa ja matalaa kasvustoa. Ne syövät pääasiassa heiniä ja ruohoa, mutta myöskin puiden ja pensaiden lehtiä. Naudat kietovat pitkän, notkean kielensä ruohotupon ympärille, puristavat sen yläleuan kovaa ientyynyä vasten ja nyhtävät ruohon poikki. Parhaiten tämä onnistuu, kun ruoho on 8-10 cm korkeaa.
Keywords: Ko; lihakarja; emolehmät; vasikat; maisemanhoito; perinnemaisema; kotieläintuotanto; naudanlihantuotanto; laitumet; luonnonlaitumet