Paikallinen ruokajärjestelmä: ruoantuotanto ja -kulutus sekä ympäristövaikutukset. Aineisto ja menetelmät - Risku-Norja, Helmi; Hietala, Reija; Virtanen, Hanna; Ketomäki, Hanna (MTT, 2007)
Paikallinen ruokajärjestelmä - vaikutukset ja oppimishaasteet (Local Food System - impacts and learning challenges, LOFO) -tutkimushankkeessa on selvitetty ruoantuotannon paikallistumisen vaikutuksia ympäristöön, aluetalouteen sekä ruokajärjestelmän toimintaan ja toimijoihin. Monitieteisen hankkeen tausta, tulokset ja johtopäätökset sekä tieteiden näkökulmat integroiva tarkastelutapa ja teoreettinen viitekehys on julkaistu erikseen. Tässä raportissa kuvataan se aineisto ja ne menetelmät sekä laskelmien taustalla olevat oletukset, joita on käytetty arvioitaessa ruoantuotantoa, -kulutusta ja ympäristövaikutuksia. Hankkeen kohdealueena oli Etelä-Savo, missä paikallistamisen vaikutuksia tarkasteltiin kolmella eri aluetasolla: Juvan kunnan, viiden kunnan kuntayhtymän sekä koko maakunnan tasolla. Paikallistamisen ympäristövaikutuksia arvioitiin ruoankulutuksen pohjalta vertaamalla nykyistä ruoankulutusta ja sen ympäristövaikutuksia neljään erilaiseen ruokavaliovaihtoehtoon. Tarkasteltavissa ruokavaliovaihtoehdoissa peruselintarvikkeet samoin kuin kotieläintalouden vaatima rehu perustuivat tavanomaiseen tai luonnonmukaiseen paikalliseen tuotantoon. Lähtökohtana oli viljelymaan maankäyttö, joka vaihteli ruokavaliosta ja tuotantotavasta riippuen. Ympäristövaikutuksia arvioitiin viljelykasvimonimuotoisuuden maisemavaikutusten, peltojen ravinnetaseen, kasvihuonekaasupäästöjen sekä happamoittavien päästöjen muutosten perusteella. Vertailukohtana käytettiin vuoden 2002 tilannetta. Raportissa selostetaan, miten ruoantuotanto ja -kulutus, mukaan lukien luonnonantimien käyttö, sekä ruoankulutuksen vaatima tuotantopinta-ala ja kotieläinmäärät on arvioitu. Myös arvioinnissa käytetty numeerinen aineisto, joka on sovitettu Etelä-Savon olosuhteisiin, esitellään.

The research project Local Food System - impacts and learning challenges or LOFO dealt with the impacts of localisation of food production on the environment, regional economy and on the actors and functioning of the food system. The background, results and the conclusions of the multidisciplinary project as well as the theoretical framework and the interdisciplinary approach in integrating the results have been published elsewhere. This report describes the materials and methods as well as the calculation assumptions that have been used in quantifying the food production and consumption and the environmental impacts of localising the food production. The target area of the research was South Savo, where the impacts of localisation were considered on three levels, the municipal, federation of five municipalities and the regional county level. Environmental impacts were evaluated in relation to food consumption. The impacts of the present food consumption were compared with those of four different dietary options. In the options, the source of the basic foodstuffs and of the feed used in animal husbandry was the local conventional or organic agricultural production. The assessment of the environmental consequences was based on the agricultural land use, which was different depending on the dietary option and on the production mode. Environmental impacts were expressed through the changes in the diversity of cultivated plants, the visual landscape, the nutrient balances of the agricultural soils and the greenhouse gas and acid emissions. The situation in 2002 was used as the benchmark. The methods of calculating the food production and consumption, inclusive the use of nature products, the production area and the numbers of the various animals are explained thoroughly in the report. The numeric data, which have been adjusted to the circumstances in South Savo, are also given.
Keywords: Ys; paikallinen ruoka; ruoan tuotanto; rehun tuotanto; ruoankulutus; ympäristövaikutukset; monimuotoisuus; kasvihuonekaasut; local food; food consumption; nutrient balances; agricultural land use; biodiversity