Digitalisaatio ruokaketjun kehittämisessä - Latvala, Terhi; Korhonen, Heidi; Kurppa, Sirpa; Naumanen, Mika; Pesonen, Liisa; Seilonen, Ilkka; Seppä, Heikki (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimikunta, 2017)
Elintarviketeollisuus on merkittävä teollisuusala Suomessa ja lisäksi alalla on suuri vaikutus kotimaan logistiikka-alaan ja ravitsemustoimintaan. Digitalisaatio on edelleen vahvistuva kehityssuunta elintarvikeketjussa. Teknologian ohella digitalisaatiossa kyse on myös tiedosta, tiedonkeruusta ja sen omistajuudesta sekä ihmisten ja organisaatioiden sopeutumisesta sen edistymiseen. Tässä julkaisussa käydään läpi digitalisaatioon liittyviä teknologisia kehitysaskeleita ja tuodaan niitä konkreettisten esimerkkien avulla ymmärrettäväksi. Kuluttajan rooli tulee vahvistumaan elintarvikeketjussa ja raportissa esitellään myös hankkeen aikana kehitettyä pilottia tulevaisuuden ostamisesta oman profiilin avulla. Uudet liiketoimintamahdollisuudet, jotka syntyvät digitalisaation myötä, ovat vielä hankalasti ennustettavissa. Ne voivat lähteä avoimen lähdekoodin kokeilusta tai se voi olla kokonaan uutta, erikoistunutta tuotannonalaa ja muodostaa uusia liiketoimintaekosysteemejä. Valittujen esimerkkitapausten tulevaisuuskuvilla pyrimme heijastamaan monimuotoisen ruokaketjun tulevaisuusnäkymiä ja toimintaympäristön muutostarpeita. Selvityksessä tutkijaryhmä suosittelee tiettyjä keskeisiä toimenpiteitä digitalisaation edistämiseksi. Digitaalisten avainteknologioiden monipuoliseksi hyödyntämiseksi elintarvikeverkostoissa, sektorin on selkeytettävä pelisäännöt datan hallinta- ja käyttöoikeuksiin, kehitettävä käytettäviä tapoja tunnistaa ja hallita materiaalien ja tuotteiden laatu jo alkutuotannosta lähtien, kokeilla rohkeasti uutta ajattelua vaativia toimintamalleja, kehittää teknologista osaamistaan sekä osallistua uudistuvia toimintaympäristöjä tukevien infrastruktuurien rakentamiseen. Digitaliseringen är en växande trend i livsmedelskedjan. Livsmedelsindustrin (branschen) är en betydande industrisektor i Finland, och sektorn har dessutom en stor inverkan på den inhemska logistikbranschen och bespisningsverksamheten. Förutom tekniken i digitaliseringen är det också fråga om data, insamling av data, äganderätt till data, samt om hur människor och organisationer anpassar sig till digitaliseringen. I början av publikationen gås igenom tekniska utvecklingsskeden i digitaliseringen, och utvecklingsskedena förklaras med hjälp av konkreta exempel. Rapporten presenterar också en pilotlösning om den framtida handeln; en pilotlösning som utvecklats i projektet. Vilka nya affärsmöjligheter som uppstår till följd av digitaliseringen är ännu svårt att förutsäga. Sådana kan vara försök med öppen källkod, eller de kan vara helt nya, specialiserade produktionsområden. Med de valda exemplen försöker forskarna spegla framtidsutsikterna för en mångfaldig livsmedelskedja och även förändringsbehoven i verksamhetsmiljön. Forskargruppen rekommenderar vissa centrala åtgärder för att främja digitaliseringen. För att de digitala nyckelteknologierna ska kunna utnyttjas mångsidigt i livsmedelsnätverken, bör sektorn reda ut spelreglerna för besittnings- och nyttjanderätt till data, utveckla sätt att identifiera och bemästra material- och produktkvaliteten börjande redan från basproduktionen, modigt pröva nytänk i verksamhetsmodellerna, utveckla sitt teknologiska kunnande, och delta i uppbyggandet av infrastrukturer som främjar nydanande verksamhetsmiljöer. Food sector is a significant industry in Finland that also has a substantial impact on logistics and catering sectors. Digitalization is a growing trend in the food sector. Besides technology, digitalization is about information and data, its acquisition and ownership, and adaptation to progress by people and organizations. This publication describes technological development related to digitalization and clarifies it with concrete examples. Consumers’ role in the food chain will be strengthened. The report also presents a pilot of future shopping. The pilot utilizes personal profiles and has been developed in tandem with the project. It is still difficult to anticipate the novel businesses enabled by digitalization. They could emerge from open source pilots or they could represent completely new specialized industries and form new business ecosystems. We utilize case scenarios to reflect the future prospects of the multifaceted food chain and the needs for changes in the operational environment. In the report the group of researchers recommends specific central actions to promote digitalization. In order to utilize digital key technologies in versatile ways, the food sector needs to clarify the rights and rules for data management and use. It needs to develop usable means to indicate and manage the produce quality already in primary production. It needs to boldly experiment with novel operations models, develop its technological know-how, and participate in building infrastructures aiming at digital transformation.
Keywords: ruokaketjut; digitalisation; elintarvikkeet; maatalous; food chains; agriculture; foods; digitalisaatio; elintarvikeketjut