Maatiaiset matkailutoiminnassa - maatiaisrotujen jäljillä - Lilja, Taina (MTT, 2009)
Maatiaisrotujen ja -lajien säilyttäminen on muutakin kuin geeniperimän ja kulttuurin suojelemista. Geenipankkikarjojen lopettamisuhasta alkunsa saanut kyyttöbuumi on nostanut laajemmin maatiaiset esiin. Maatiaisrotujen säilyttämiseen ja kasvattamiseen yhdistetään aikaisemmasta perinteisestä karjataloudesta poikkeavia tahoja. Maatiaiset edustavat monimuotoisuutta, massatuotannon, yksipuolistumisen ja globalisoitumisen vastavoimaa niin maataloudessa, maisemassa kuin maaseudun yritystoiminnassa. Monimuotoisesti elinvoimainen maaseutu taas tarjoaa hyvinvointia koko yhteiskunnalle. Säilyäkseen maatiaisrodut ja -lajit tarvitsevatkin laajan ja monipuolisen kasvattaja- ja viljelijäverkoston. Ympäristötukijärjestelmä tukee taloudellisesti kuitenkin ainoastaan kasvattajia ja viljelijöitä aktiivimaatiloilla. Maatiaisten tulevaisuus on yhä enemmän maaseudun yritysinnovaatioissa maisemanhoidossa, hoivapalveluissa, matkailussa ja eritys(elin)tarvikkeiden tuotannossa, missä maatiaisia voidaan käyttää monipuolisesti. Näillä toimialoilla on myös paljon yhteisiä intressejä ja liittymäkohtia. Tässä artikkelissa tarkastellaan maatiaisten hyödyntämistä osana maaseudun matkailutoimintaa. Maatiaisten rooli ja merkitys matkailussa on vasta ottamassa ensiaskeleitaan. Artikkeliin on nostettu esimerkkejä maatilamatkailua harjoittavista yrittäjistä, joilla on maatilallaan maatiaisrotuja. Maatiaisrotujen kasvattajien näkemyksiä maatiaisroduista osana maatilan matkailutoimintaa peilataan kuluttajanäkökulmaan. Ryhmähaastattelussa kerättiin pienen kuluttajaryhmän näkemyksiä maatiais- ja erikoistuotteista. Yksi käsitellyistä tuoteryhmistä oli maaseudun matkailutoiminta, jossa hyödynnetään maatiaisrotuja ja -kasveja.

Conservation of animal and plant genetic resources is important for biological and cultural reasons. From the abolition threat of Pelso Prison farm for The Eastern Finn cattle gene bank has highlighted native breed more widely in the society. To the conservation and farming of native breeds deviate from an earlier traditional animal husbandry is connected. The native breeds and plants represent diversity, a counterforce of mass production and globalisation in agriculture and rural landscape. In order to be preserved, the native breeds and plants indeed need wide and versatile networks of farmers. However, society supports of native breeds and plants are targeted only to the professional farms. Their future is in a growing business linked to landscaping, nursing services, tourism and food. Native breeds meat and milk meet the demands of gourmet food, and high-quality handworks are obtained from the wood. The article considers possibilities of native breeds and landrace plants in rural tourism in Finland. Examples of those cattle farmers with native breeds who have tourism activities are presented and they are reflected to expectations of rural tourists.
Keywords: Ka; maaseutu; matkailu; maatiaisrodut; maatilamatkailu; maaseutuyrittäjät; tuotteistaminen; ohjelmapalvelut; elämyspalvelut; perinnetilat; perinnemaisema; monimuotoisuus; native breeds; local breeds; rural entrepreneurship; biodiversity; traditional landscape; traditional farms; productization; diversity; farm tourism