Alamitan noston vaikutus kaupallisten kalastajien kuhasaaliisiin ja kuhakantaan Saaristomerellä : Loppuraportti - Olin, Mikko; Raitaniemi, Jari (Luonnonvarakeskus, 2021)
Kuhan alamitan noston vaikutukset Saaristomerellä -hankkeessa kerättiin normaalia saalisraportointia tarkempaa tietoa ammattikalastajien kuhasaaliissa tapahtuneista muutoksista alamitan noston myötä. Hankkeeseen ilmoittautuneet ryhmän 1 kalastajat tuottivat kirjanpitokalastuksen kautta tietoa kuhasaaliinsa runsaudesta ja kokojakaumasta eri pyyntivälineissä (erityyppiset rysät ja verkot) korvausta vastaan. Lisäksi käytössä oli elinkeinokalatalouden keskusrekisterin kalastajakohtaiset tiedot 2017–2020 saaliista. Tiedon avulla seurattiin muutoksia ammattikalastajien saaliin määrässä ja kokojakaumassa ja edelleen kuhakannan runsaudessa ja rakenteessa. Saalisaineistoa verrattiin Luken aikaisemmin keräämiin tietoihin. Tavoitteena oli arvioida alamitan noston vaikutuksia kaupallisille kalastajille ja kuhakannalle. Hankkeen tulosten perusteella kuhan alamitan noston vaikutus saaliisiin näyttää jääneen pelättyä pienemmäksi koko Saaristomerellä, mutta päiväkohtaiset saaliit kuitenkin pienenivät selvästi tilastoruudulla 47 ja alle 45 mm:n solmuvälin verkoissa hankkeen kalastajilla. Sen sijaan harvempia (45 mm) verkkoja käyttäneillä keskisaalis kasvoi, mikä yhdessä havaitun kuhan keskipituuden kasvun kanssa kuvastaa kuhakannan kokorakenteen muutosta. Havaittu saalisalenema ja alamittaisten kuhien suuri osuus näyttävät tekevän alle 45 mm:n verkkojen käytön kuhan pyynnissä kannattamattomaksi verrattuna harvempiin verkkoihin. Jatkotutkimuksissa pitäisi selvittää 45 mm harvempien kuhaverkkojen pyytävyyttä ja saalisrakennetta kuhakannan tuottopotentiaalin osoittamiseksi.
Keywords: kuha; kaupallinen kalastus; kirjanpito; verkko; rysä; alamitta; solmuväli; keskipituus; tuotanto